Εὐφραίνου καί σύ πρεσβύτα δίκαιε…

IMG_6621

Το μήνυμα της μεγάλης Δεσποτικής και συγχρόνως Θεομητορικής εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου έχει κατ’ εξοχήν διαστάσεις σωτηριολογικές και ανθρωπολογικές. Παράλληλα από ετών έχει καθιερωθεί αυτή την ημέρα να τιμάται η μητρότητα και η προσφορά της μητέρας ως πηγής ζωής και παράγοντα διαπαιδαγώγησης της νεολαίας.

Ιεροπρεπώς ετιμήθη η εορτή της Υπαπαντής, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος με την ευκαιρία χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Ευλαβέστατο Διάκονο Παναγιώτη Ζίλφο, απόφοιτο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, έγγαμο κληρικό και πατέρα ενός τέκνου. Ο Σεβασμιώτατος προσφωνώντας  τον χειροτονούμενο είπε: «Η συνάντηση του αγίου Συμεών με τον τεσσαρακονθήμερο Κύριο λειτουργεί και για εμάς τους κληρικούς παραδειγματικά. Τούτο σημαίνει ότι όπως συναντήθηκε τότε ο άγιος Συμεών με τον Χριστό, έτσι καλούμεθα και εμείς να συναντηθούμε μαζί Του, μέσα στην Εκκλησία και μέσα από την λατρεία να Τον υποδεχθούμε ως Σωτήρα μας και να Τον προσκυνούμε ως Θεό μας… Αυτό προϋποθέτει βέβαια, όπως στην περίπτωση του δικαίου Συμεών, η ζωή μας να είναι πορεία δικαιοσύνης και τήρησης του αγίου θελήματος και ασφαλώς δίψας για το άγιο πρόσωπό Του» και τον εκάλεσε, όπως ο Συμεών, να είναι δίκαιος με τους ανθρώπους, ευλαβής στην τέλεση των καθηκόντων του και να είναι έτοιμος να δίδει παράκληση και παρηγοριά στον λαό του Θεού, τον οποίο θα αναλάβει να διακονήσει πνευματικά.

Τον θείο λόγο ανέλαβε να διακονήσει ο Πανοσ. Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Διδυμοτείχου.Την εορταστική Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Ακολουθώντας τα ειωθότα, που από ετών έχουν καθιερωθεί από τον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη κυρό Νικηφόρο (1988-2009), ο Σεβασμιώτατος τίμησε  την χριστιανή μητέρα και ιδιαίτερα την πολύτεκνη. Για το σκοπό αυτό επέδωσε χρηματικό ποσό χιλίων (1000)  ευρώ στους δύο Συλλόγους Πολυτέκνων, που δραστηριοποιούνται στα όρια της δικαιοδοσίας της ακριτικής μας Ιεράς Μητροπόλεως, και τόνισε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Θράκη και ιδιαίτερα ο Κεντρικός και Βόρειος Έβρος.