Για τη διάδοση της βυζαντινής μουσικής

IMG_2929

Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, για το εκπαιδευτικό έτος (2021-2022), ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός  τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό, παρουσία του Διευθυντού της Σχολής Άρχοντος Πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Παπαμιχαήλ, των καθηγητών και των μαθητών της Σχολής, το εσπέρας του Σαββάτου, 25 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ. στην μεγάλη αίθουσα του Επισκοπείου Ορεστιάδος.

Ακολούθησε κοινή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ιεροψαλτικού Συλλόγου με προσκεκλημένο ομιλητή τον Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, τον οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Μαργαρίτρης Αστεριάδης. Ο ομιλητής  ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα· «Μέθοδος διδασκαλίας ισοκρατήματος»  και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος.

Τέλος, απενεμήθησαν από τον Σεβασμιώτατο τα πτυχία και τα διπλώματα στους νέους πτυχιούχους και διπλωματούχους μαθητές της Σχολής.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ» τυγχάνει αναγνωρισμένη από το Κράτος, εδρεύει στο Διδυμότειχο και έχει Παραρτήματα στην Ορεστιάδα και το Σουφλί. Η Σχολή επίσης χορηγεί αναγνωρισμένα πτυχία και διπλώματα, αφού τα μαθήματα και η διδακτέα ύλη κατά τάξη είναι καθωρισμένα από τον ειδικό Νόμο «περί Ωδείων και Σχολών»  και εναρμονισμένα με τα αναλυτικά Προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει την εποπτεία λειτουργίας της και συμμετέχει με εκπρόσωπό του στις πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις. Σκοπός της Σχολής είναι η στελέχωση των ιερών αναλογίων, η κατάρτιση των ήδη διακονούντων  σε αυτά, η διάσωση και η διάδοση της πατροπαράδοτης εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, άλλα κυρίως η έμπνευση της νεολαίας από τη εκκλησιαστική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.