Διαβατήριον ζωής αϊδίου και κρείττονος…

εικόνα_Viber_2021-08-23_10-31-02-624

Επί τη αποδόσει της Θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, το διήμερο της 22ας και της 23ης Αυγούστου ε.έ., επισκέφθηκε τις πανηγυρίζουσες ενορίες Αλεποχωρίου, Σπηλαίου, Πύργου και Φυλακίου.

Ειδικώτερα, το πρωί της Κυριακής, 22ας Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεποχωρίου, του τέως Δήμου Μεταξάδων, και ανέπτυξε εκ της ευαγγελικής περικοπής τον λόγο του Κυρίου «θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμί, μή φοβείσθε». Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλεποχωρίου Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο Επιτελάρχης της XVI Μεραρχίας Συνταγματάρχης Νικόλαος Γιοβανούδης και ικανό εκκλησίασμα.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπηλαίου, του τέως Δήμου Τριγώνου, όπου σχολιάζοντας το θέμα της εορτής, μεταξύ άλλων εσημείωσε·«Ο θάνατος της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπως άλλωστε και του κάθε πιστού και αφοσιωμένου στο Θεό ανθρώπου, δεν πρέπει να λογίζεται ως θάνατος, αλλά ως διαβαση και πέρασμα προς την αθάνατη ζωή και την αιωνιότητα. «Ὁ θάνατος αὐτῆς ζωηφόρος, εἰς οὐράνιον καί ἀθάνατον μεταβιβάζων ζωήν», σημειώνει δοξαστικά ο Γρηγόριος ο Θεσσαλονίκης, ενώ ο ιερός Δαμασκηνός κατηγορηματικά θα συμπληρώσει: «δέν θά ὀνομάσομεν Θεοτόκε, τήν ἱεράν σου μετάστασιν θάνατον, ἀλλά μάλλον Κοίμησιν ἤ ἐκδημίαν. Διότι ἐνῶ παύεις νά κατοικεῖς εἰς τό σῶμα, ἐγκαθιδρύεσαι εἰς τά ανώτερα, εἰς τόν οὐρανόν»…Η Παναγία ως άνθρωπος μεν αποθνήσκει. Η Πάναγνος Μητέρα του Κυρίου παραδίδει το πνεύμα της στα άχραντα χέρια του πολυαγαπημένου Υιού Της και το Πανάκηρατο σώμα Της μένει «ἄπνουν εἰς τόν τάφον». «Τί τό παράδοξον! Η ζωηφόρος φαίνεται νεκροφόρος! Ἡ θεόμιλος παρουσιάζεται ἄφωνος. Ἡ Μητέρα τῆς ζωῆς, τό σκήνωμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ, ἡ μεγαλώνυμος Θεοτόκος δέχεται νέκρωσιν». «Πῶς ὁ τάφος ἐχώρησε τό δοχεῖον τοῦ Θεοῦ, τόν οὐρανόν τοῦ Παμβασιλέως τόν ἔμψυχον;» ψαλεί ο ιερός Δαμασκηνός. Χωρίς αμφιβολία όμως η Κοίμηση και ακολούθως η σεπτή μετάσταση της Θεοτόκου Παρθένου Μαρίας στους Ουρανούς αποτελεί διάβαση και Κλίμακα από τα γήινα προς τα ουράνια, από τα πρόσκαιρα και φθαρτά στα άφθαρτα και αιώνια, καθώς η Παναγία μορφή της προβάλλει ως «μεθόριον ἀναμεταξύ τῆς ἀκτίστου καί κτιστῆς φύσεως» και κατά τον άγιο Κοσμά τον Μελωδό «ὁ θάνατός της γέγονε διαβατήριον ζωῆς ἀϊδίου καί κρείττονος».Τον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Σπήλαιο παρηκολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Σταυρος Κελέτσης και ο Αντιδήμαρχος Τριγώνου Πέτρος  Αργυριάδης.

Την πρωία της 23ης Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πύργου-Ορεστιάδος. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον άξιο εφημέριο του Ναού Οικονόμο π. Παρασκευά Τουλούμπα και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την πρόσφατα γενόμενη τοποθέτηση περικαλλούς ξυλογλύπτου εικονοστασίου. Παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη της Παρακλήσεως και ευλόγησε τους άρτους στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φυλακίου, του τέως Δήμου Κυπρίνου.