Μέρες Δεκαπενταυγούστου

IMG_1265

Διανυομένης της περιόδου του Δεκαπενταυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, συνεχίζοντας την ποιμαντική διακονία του, επισκέφθηκε ενορίες της υπαίθρου, ιερουργών, χοροστατών και ευαγγελιζόμενος τον λόγο του Κυρίου. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος·

• Το πρωί του Σαββάτου, 7 του μηνός Αυγούστου ε.έ., ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής του μικρού οικισμού της Αγριάνης, του τέως Δήμου Ορφέως.

• Το πρωί της Κυριακής, 8 του μηνός Αυγούστου ε.έ., ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορνοφωλέας Σουφλίου, όπου προσεγγίζοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, μεταξύ άλλων, τόνισε· «Οι δύο τυφλοί της σημερινής περικοπής δεν παραδέχονται απλώς την δυνατότητα του Χριστού να τους χαρίσει το φως τους, αλλά ομολογούν θαρραλέα την πίστη τους σ’ Αυτόν. Και αυτή η πίστη τους  γίνεται αιτία της σωτηρίας τους, καθώς ο Χριστός αγγίζει μόνο τα μάτια τους και τους λέγει: «γεννηθήτω κατά την πίστιν υμών». Οι τυφλοί  βλέπουν και η πίστη των δυο ανθρώπων θριαμβεύει.

»Πολλές φορές νομίζουμε πως το θαύμα, είναι κάτι το μεγαλειώδες, κάτι φαντασμαγορικό, κάτι εντυπωσιακό. Ξεχνούμε όμως ότι ο Χριστός αποφεύγει τα εντυπωσιακά πράγματα, γιατί δεν έχει ανάγκη από δημοσιότητα. Γι’  Αυτόν, που με τον λόγο Του δημιούργησε όλο τον κόσμο, αρκεί μία φράση για να αποκαταστήσει κάποιο σημείο της δημιουργίας Του που εφθάρη ή ασθένησε.

»Αυτό που προϋποθέτει το θαύμα είναι η πίστη, γιατί χωρίς πίστη είναι αδύνατο να αντιληφθούμε το θαύμα. Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε κάτι υπερφυσικό με φυσικά μέσα, όπως είναι αδύνατο να κατανοήσουμε και το θαύμα της δημιουργίας του κόσμου με μελέτες και πειράματα.

»Χρειάζεται η πίστη, γιατί η πίστη είναι κατά τον πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύλο «πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων», είναι ο τρόπος που έχει θέσει στη διάθεσή μας ο Θεός για να αντιλαμβανόμεθα την παρουσία Του στον κόσμο και τις θείες ενέργειες Του.

»Χρειάζεται η πίστη, γιατί αυτή είναι το μέσον να προσεγγίσουμε τον Θεό για να αναπαυθούμε κοντά Του, όπως το παιδί αναπαύεται δίπλα στον πατέρα του.

»Χρειάζεται η πίστη, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα θαύματα. Και η ζωή μας και η ζωή του κόσμου και η ζωή της Εκκλησίας μας είναι μία σειρά από θαύματα. Θαύματα τα οποία επιτελεί η Χάρις του Θεού δια των αγίων Του…»

• Το απόγευμα της ιδίας ημέρας χοροστάτησε στην ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Ελαίας, του τέως Δήμου Τριγώνου.

• Το απόγευμα της Δευτέρας, 9 του μηνός Αυγούστου ε.έ.,  χοροστάτησε στην ακολουθία της Μικρής Παρακλήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πετρωτών, του τέως Δήμου Τριγώνου.

• Το απόγευμα της Τρίτης, 10 του μηνός Αυγούστου ε.έ.,  χοροστάτησε στην ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Πλάτης, του τέως Δήμου Τριγώνου.

• Το απόγευμα της Τετάρτης, 11 του μηνός Αυγούστου ε.έ.,  χοροστάτησε στην ακολουθία της Μικρής Παρακλήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βρυσικών, του τέως Δήμου Μεταξάδων.

• Το απόγευμα της Πέμπτης, 12 του μηνός Αυγούστου ε.έ.,  χοροστάτησε στην ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σάκκου Ορεστιάδος.

• Το απόγευμα της Τρίτης, 13 του μηνός Αυγούστου ε.έ.,  χοροστάτησε στην ακολουθία της Μικρής Παρακλήσεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πενταλόφου, του τέως Δήμου Τριγώνου.