Ο της νίκης επώνυμος…

alexpol

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, εώρτασε η Αλεξανδρούπολις την μνήμη του πολιούχου και προστάτου της Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο τον φερώνυμο ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως. Της Θείας Ευχαριστίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και του οικείου Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, ο όποιος και προσεφώνησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων τόνισε· «Τιμούμε σήμερα την Ιερή Μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων, του Θαυματουργού. Του Αγίου, ο οποίος έχοντας ως υποδειγματικό εφόδιο τον πρότερο ασκητικό βίο του, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον Άνθρωπο, ανήλθε στον Επισκοπικό Θρόνο Μύρων της Λυκίας ως «εκλεκτός του Θεού». Ήταν αυτή ακριβώς η αφοσίωσή του στον Άνθρωπο, η οποία τον κατέστησε «κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος», κατά το Απολυτίκιον που συνιστά το επιστέγασμα της σημερινής Θείας Λειτουργίας… Από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, από εδώ, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Θράκη, την εσχατιά της Δύσης προς την Ανατολή, κατά τον εορτασμό της 100ης Επετείου της Απελευθέρωσης και προσάρτησης της Θράκης στον Εθνικό μας Κορμό, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε, αδιαλείπτως, υπερασπιστές και θεματοφύλακες των ως άνω αρχών και αξιών του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, όπως τις κληροδότησε η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη. Με τον τρόπο αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε, στο διηνεκές, υπερασπιστές του Ανθρώπου και του Ανθρωπισμού. Ιδίως δε σήμερα, όταν ο Άνθρωπος χειμάζεται δεινώς σε ολόκληρο τον Πλανήτη, όπως συμβαίνει και στην περιοχή μας, δυστυχώς με μεγάλη ευθύνη της γείτονος Τουρκίας. Και με την ευκαιρία της σημερινής Εορτής του Αγίου Νικολάου στέλνουμε προς την Τουρκία και την ηγεσία της, με κάθε καλή πίστη αλλά και απόλυτη ειλικρίνεια, το εξής, διπλό, μήνυμα:Α. Εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε, διαχρονικώς, στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πρωτίστως δε τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου, που απορρέουν από την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη. Και ο σεβασμός αυτός μας έχει καταστήσει, τόσο διεθνώς όσο και σ’ Ευρωπαϊκό επίπεδο, παράδειγμα προς μίμηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των Συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν Θρησκευτική, αμιγώς, Μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως δε η Συνθήκη της Λωζάνης. Το ίδιο αίσθημα σεβασμού, με απτές αποδείξεις στην πράξη, τρέφουμε και ως προς τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, βεβαίως αναμένοντας από τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξουν και εκείνοι, επίσης εμπράκτως, την εν προκειμένω Αλληλεγγύη τους, όπως αυτή προκύπτει από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλλά και από τον κοινό μας Ευρωπαϊκό Πολιτισμό…»

Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και η παρουσίαση του πονήματος του κ. Προέδρου υπό τον τίτλο· «Από την βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική – Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος».

Το εσπέρας της προηγουμένης ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Δαδιάς και ευλόγησε τους άρτους. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, οι Ταξίαρχοι  Ελευθέριος Θεοδωρόπουλος και Παναγιώτης Καβιδόπουλος, Διοικηταί της 7ης και 50ης Ταξιαρχίας αντίστοιχα, και ικανό εκκλησίασμα. Για το ιερό πρόσωπο του τιμωμένου αγίου ωμίλησε ο Αρχιμ. Ανδρέας Αϊντινίδης.