Η Εκκλησία δεν είναι μουσείο αλλά θεραπευτήριο

IMG_0889

Επί τη μνήμη των ιαματικών και θαυματουργών Αγίων Αναργύρων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την κυριώνυμη ημέρα της εορτής λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλεως, παρουσία του Διοικητού του Νοσοκομείου Παρασκευά Χατζοπούλου, του Διευθυντού της Ιατρικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνου Βαφειάδη, πολλών εργαζομένων στα νοσηλευτικά καθιδρύματα της πόλεως και με  τη συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Προσεγγίζοντας ο Σεβασμιώτατος την προσφορά των αγίων στους πονεμένους συνανθρώπους μας, μεταξύ άλλων, σημείωσε «η Εκκλησία τιμά σήμερα δύο νέους επιστήμονες, οι οποίοι άσκησαν την ιατρική επιβεβαιώνοντας έμπρακτα την αγάπη τους στο συνάνθρωπο, την έκταση της οποίας αγάπης περιγράφει ο Απόστολος Παύλος στην αναγνωσθείσα αποστολική περικοπή… Ακολουθώντας οι άγιοι Ανάργυροι το πρότυπο του Κυρίου, που θυσίασε εαυτόν για την σωτηρία του κόσμου, μιμήθηκαν τον Καλό Σαμαρείτη προσφέροντας ενδιαφέρον, ευσπλαχνία και συμπόνια σε όσους πληγωμένοι από τη δυστυχία αναζητούσαν λίγη στοργή. Οι άγιοι προσέφεραν θυσιαστικά τις υπηρεσίες τους, θεραπεύοντας όχι μόνο τις σωματικές ασθένειες, αλλά κυρίως τις πνευματικές ή ψυχικές που έχουν ρίζα τους την αμαρτία… Η Εκκλησία δεν είναι μουσείο, όπως λένε μερικοί, αλλά νοσοκομείο, θεραπευτήριο, ιατρείο, όπου ο Κύριος με την μεσιτεία των αγίων Του, προσφέρει αναργύρως την θεραπεία και την ίαση της ψυχής και του σώματος κατ’ εξοχήν μέσα από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας». Στη συνέχεια επήνεσε το προσωπικό των νοσηλευτικών καθιδρυμάτων και ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη.

Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ευλόγησε τους άρτους και ομίλησε επίκαιρα στο φερώνυμο Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων στο Επισκοπείο Σουφλίου.