Σουμελά εκ του όρους… ώσπερ θείον κειμήλιον

48543150076_8b0f2c8f54_k

Λαμπρή θεομητορική εορτή επιτελεί κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η Αγία μας Εκκλησία. Παντού σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, σε πόλεις και χωριά, σε βουνά και παραλίες, σε σεβάσμια και ιστορικά προσκυνήματα, σε ναούς μεγαλοπρεπείς και ταπεινά και μυροβόλα εξωκκλήσια, παντού σπεύδουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί, παιδιά, νέοι και γέροντες, για να τιμήσουν την Παναγία Μητέρα και έμπρακτα να επιβεβαιώσουν τον λόγο του υμνωδού: «Αι γενεαί πάσαι μακαριζομέν σε τήν μόνην Θεοτόκον…».

Μέσα στην ευφρόσυνη και πνευματική αγαλλίαση της εορτής προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βέροιας κ. Παντελεήμονος, με την ευκαιρία της πανηγύρεως, την 15η του μηνός Αυγούστου ε.ε., και προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως, πλαισιούμενος από το Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σερρών κ. Θεολόγο, Μεσογαίας κ. Νικόλαο, Ιλίου κ. Αθηναγόρα, Λαγκάδα κ. Ιωάννη, Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, Λαρίσης κ.  Ιερώνυμο και τον επιχώριο Μητροπολίτη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα ανέβηκαν αυτές τις μέρες στο Βέρμιο για να εναποθέσουν στην Παναγία του Πόντου τις προσδοκίες αλλά και τον πόνο τους. Ο φετινός εορτασμός προσλαμβάνει ιδιαίτερο συμβολισμό, επειδή συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1919 – 2019). Για την σημασία της επετείου μίλησαν επίκαιρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο οικείος Μητροπολίτης.