Ο Άρτος ο ζων…

IMG_8605

«Ο Κύριος καλύπτει τις υλικές ανάγκες των ανθρώπων, όπως στην περίπτωση του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων, αλλά δεν περιορίζεται σ’  αυτό. Δεν ήρθε για να δώσει διέξοδο απλώς στα υλικά προβλήματα του ανθρώπου, σαν να πρότεινε τη λύση ενός κοινωνικού χαρακτήρα πολιτικού σχήματος. Μία τέτοια πρόταση την δέχθηκε, ως πειρασμό από τον Πονηρό, στους γνωστούς τρεις πειρασμούς Του στην έρημο, και την απέρριψε. Ο Κύριος έρχεται να δώσει στον άνθρωπο, αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη: τον ίδιο τον Θεό,  και τη δυνατότητα να είναι μέτοχος της αιώνιας ύπαρξής Του. «Εγώ ειμι ο άρτος ο ζων ο εκ του ουρανού καταβάς· εάν τις φάγη εκ τούτου του άρτου, ζήσεται εις τον αιώνα». Αυτή η προσφορά Του είναι το κέντρο και ο πυρήνας της ζωής της Εκκλησίας μας. Στη Θεία Ευχαριστία προσφέρεται ο ίδιος ο Κύριος. Εκεί βιώνεται και το αληθινό νόημα του πολλαπλασιασμού των άρτων, με την προϋπόθεση βεβαίως πάντοτε ότι ο άνθρωπος αποδέχεται την προσφορά αυτή. Κι η βούλησή του αυτή φανερώνεται με την τήρηση των αγίων Του εντολών, οι οποίες δημιουργούν το πλαίσιο, ώστε «το σώμα και το αίμα του Κυρίου» να λειτουργούν   «μη εις κρίμα ή εις κατάκριμα», αλλά «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον» τόνισε στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή του πολλαπλασιασμού των άρτων, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορνοφωλιάς – Σουφλίου, όπου ιερούργησε, την Κυριακή 11 του μηνός Αύγουστού ε.ε., ενόψει της πανηγύρεως της ενορίας.

Ο Σεβασμιώτατος, τέλος, εν όψει της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως ευχήθηκε· «ο Κύριος να γεννάται διαρκώς στην ψυχή όλων μας και καθημερινά να επαληθεύεται στη ζωή μας, η δε παρουσία Του στην ζωή μας να καρποφορεί στην προσευχή μας, να μας λυτρώνει από τις ανάγκες, τις θλίψεις, τους πειρασμούς, τους πόνους και τις καθημερινές δυσκολίες, κυρίως όμως η Παναγία Μητέρα Του να αποτελεί για τον καθένα μας το μυστικό πρότυπο της εν Χάριτι και Πνεύματι  άλλης ζωής».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Μετόχι της Ιεράς Μονής των Ιβήρων «Παναγία η Πορταΐτισσα», στην Κορνοφωλιά, και ευχήθηκε στην Γερόντισσα και την αδελφότητα του Μετοχίου επί τη εγγιζούση πανηγύρει της Ιεράς Μονής.