Τη θαυμαστή σου Πορταΐτισσα σκέπη…

IMG-27971296d28641b8b77fe9bedf882a8f-V

Μία από τις πιο αγιασμένες εικόνες της Θεοτόκου είναι αυτή της Πορταΐτισσας, που φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή των Ιβήρων στο Άγιον Όρος. Η Χάρη της Παρθένου, της Παναγίας των Ιβήρων, απλώνεται στα πέρατα του κόσμου με τα αντίγραφα της θαυματουργικής της εικόνας, με τα άπειρα θαύματα της και τις μυστικές επισκέψεις Της.

Στην ακριτική περιοχή του Σουφλίου εδώ και δύο και πλέον αιώνες λειτουργεί το Μετόχι της Μονής, στο οποίο οι πιστοί προσκυνούν το αντίγραφο της ιεράς αυτής εικόνας. Πλήθη πιστών συρρέουν στο Μοναστήρι της την Λαμπροτρίτη για να ζητήσουν με πίστη και ευλάβεια την προστασία και την σκέπη Της.

Στην εφετινή πανήγυρι του Ιερού Μετοχίου στην Κορνοφωλιά Σουφλίου προσήλθε, κατά το ειωθός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος και ιερούργησε, πλαισιούμενος από τον εκπρόσωπο του Καθηγουμένου της κυριάρχου Ιεράς Μονής Αρχιμ. Ναθαναήλ. Παρέστη από του ιερού Βήματος συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων. Μετά το πέρας της λειτουργίας ετελέσθη ο καθιερωμένος αγιασμός στην φιάλη του μοναστικού συγκροτήματος και η λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ αυτού.

Ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία αυτή ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Μονής των Ιβήρων για την φιλοξενία, φιλοφρόνως καλωσορίσε το συμπροσευχόμενο Ιεράρχη, συνεχάρη την Γερόντισσα Εφραιμία και την αδελφότητα του Μετοχίου και ευχήθηκε στους επίσημους τα δέοντα και στον πιστό λαό να τον συνοδεύουν η ευλογία, η σωτήρια σκέπη και η προστασία της Παναγίας μας.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Διοικητής του Δ´ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής της XII Mεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Διοικητής της XVI Mεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης, οι Διοικητές της 50ης Ταξιαρχίας, της 7ης Ταξιαρχίας, της 3ης Ταξιαρχίας, της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και πλήθος προσκυνητών.