Η αγία Βασίλισσα της Άρτας

IMG_3881

Κατόπιν της ευγενούς και φιλαδέλφου προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλίνικου ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε την Άρτα, το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου ε.ε., και μετέσχε των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη της προστάτιδος και εφόρου της πόλεως αγίας Θεοδώρας, Βασίλισσας της Άρτας, προέστη δε των λατρευτικών Συνάξεων του Πανηγυρικού Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων, συνευχομένων του οικείου  Μητροπολίτου και του εφησυχάζοντος Μητροπολίτου πρώην Άρτης κ. Ιγνατίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση των ιερών λειψάνων και της εικόνας της αγίας στους κεντρικούς δρόμους τους πόλεως, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη και παρέστησαν οι τοπικές αρχές.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου είχε την ευκαιρία μιλώντας στο φιλόθεο και ευσεβή λαό της Άρτας να επισημάνει τους πνευματικούς δεσμούς, που συνδέουν τις δύο βυζαντινές πόλεις, του Διδυμοτείχου και της Άρτας, τους οποιούς εκαλλιέργησαν οι δύο άγιοι, Ιωάννης Βατάτζης και Θεοδώρα η εν Άρτη,  οι οποίοι  έχοντας κοινή την καταγωγή από την Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου προσπάθησαν να ενώσουν τις δυνάμεις των δύο Ηγεμονιών προς το συμφέρον της Ρωμιοσύνης.