Σημείον αντιλεγόμενον

IMG-9eab35bf3032d706e3dddc89edb6a89c-V

Με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής, ιερουργών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, κάλεσε τους πιστούς να εμπνέονται από τη φλόγα της καρδιάς του δικαίου Συμεών και της Προφήτιδος Άννης, προκειμένου ο πόθος τους για το Χριστό να μην ατονεί και να μην επηρεάζεται από τις καταστάσεις του κόσμου τούτου, ούτε να τρεμοσβήνει από τον δυνατό άνεμο που προκαλούν τα πάθη και η αμαρτία. Και συνεχίζοντας είπε· “Να ένας πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος, που αξιώθηκε να δει να εκπληρώνονται όλες οι ιερές του προσδοκίες! Είναι ο γηραιός πρεσβύτης Συμεών. Ποιος άραγε δεν θα επιθυμούσε την ευτυχία του και ποιος δεν θα ήθελε στο τέλος της ζωής του να απολαύσει ως επισφράγιση την πλήρη ικανοποίηση των πνευματικών αναζητήσεων του; Αλλά είναι επίκαιρο να προσεγγίσουμε υπό ποιες προϋποθέσεις εγένετο τούτο· Πρώτον, διότι ο Συμεών ήταν δίκαιος στις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του… δεύτερον, διότι ήτο ευλαβής στη σχέση του με το Θεό… τρίτον, διότι είχε πνευματικές αναζητήσεις «προσδεχόμενος παράκλησιν του Ισραήλ»… και τέταρτον, διότι «Πνεύμα ην άγιον  επ´ αυτόν»…”

Ο Σεβασμιώτατος, μέσα στο κατανυκτικό κλίμα της Θείας Ευχαριστίας και της εορτής, χειροτόνησε σε Διάκονο τον έγγαμο πτυχιούχο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Χρήστο Κονοπίδη, από τη Νέα Μηχανιώνα, ο οποίος κατά το παρελθόν υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σε στρατιωτική μονάδα της περιοχής Διδυμοτείχου. Απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο τον συνεχάρη για την γενναία απόφασή του να στρατευθεί αυτή τη φορά ως κληρικός και πάλι στον ακριτικό Έβρο και να υπηρετήσει την τοπική Εκκλησία «των του Χριστού πενήτων».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και στα πλαίσια του από τους προκατόχους του καθιερωμένου εορτασμού της «Γιορτής της Μητέρας», την ημέρα αυτή, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε δύο επιταγές, ποσού 500€ εκάστη, στους δύο Συλλόγους Πολυτέκνων, που δραστηριοποιούνται σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, για την στήριξη της πολύτεκνης μητέρας και της πολύτεκνης οικογένειας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή με το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα.