Κυριακή μετά τα Φώτα

IMG_2964

Κυριακή μετά τα Φώτα! Μια Κυριακή πλημμυρισμένη στο φως. Ακόμη αντηχούν οι ύμνοι της μεγάλης εορτής των Φώτων. Μέσα σ΄ αυτήν την φωτοπλημμύρα είναι τοποθετημένο κατάλληλα και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας. Ανάγνωσμα σημαντικότατο, διότι ο Χριστός λίγο μετά την Βάπτισή Του ευαγγελίζεται την έλευση της Βασιλείας των Ουρανών. «Από τότε ήρξατο ο Ιησούς κηρύσσειν και λέγειν· μετανοείτε·. ήγγικε γάρ η Βασιλεία των ουρανών». Πράγματι η ώρα της Βασιλείας των Ουρανών είχε πλέον πλησιάσει. Καλύτερα θα λέγαμε έφθασε. Το σκοτάδι ήταν πυκνό, όμως η παρουσία του Χριστού το διαλύει και χαρίζει άπλετο φως στην οικουμένη. Η Βασιλεία, ωστόσο, που αναγγέλλει ο Χριστός είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που οι περισσότεροι άνθρωποι οραματίζονταν.

Για αυτή την Βασιλεία των Ουρανών μίλησε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Πρωτοκκλησίου, του τέως Δήμου Ορφέως, όπου και λειτούργησε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου ε.ε., κλείνοντας το λόγο του με τις εξής σκέψεις·“Η Βασιλεία του Θεού ήδη βρίσκεται «εν μυστηρίω» στην Εκκλησία, όμως καλύπτεται και κρύπτεται. Ο κόσμος την αγνοεί ή την αντιμάχεται, ενώ εμείς συνήθως την «εξορίζουμε» στο τέλος του κόσμου, όταν κλείσει η πόρτα της πανανθρώπινης ιστορίας και της προσωπικής μας ζωής. Έτσι βέβαια δεν την βιώνουμε σαν ολοκλήρωση της ουσίας της ζωής και της αποστολής μας, ούτε σαν κάτι που όχι απλά πιστεύουμε αλλά και πρέπει να περιμένουμε καθημερινά. Επειδή, λοιπόν, ατόνησε η προσδοκία μας, δεν νιώθουμε, όπως οι πρώτοι χριστιανοί, αυτό που μας δίδαξε ο Κύριος ολίγον προ του τέλους, «ελθέτω η Βασιλεία Σου, γενηθήτω τό θελημά Σου». Η αιώνια ζωή αρχίζει από αυτή τη ζωή και είναι μια τομή στην ιστορία και την πορεία του καθενός από εμάς και όλου του κόσμου. Οι άγιοι, οι αγωνιστές της πίστεως, οι μάρτυρες αξιώθηκαν ήδη από αυτή τη ζωή να ζήσουν την χαρά της Βασιλείας. Ας τους ακολουθήσουμε λοιπόν σ’ αυτή την πορεία έχοντας, μοναδικό οδηγό τον Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, τον Χριστό”.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα του Ξενοδοχείου «Πλωτίνη» στο Διδυμότειχο ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα της Τράπεζας Αγάπης του Ιερού Ενοριακού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου. Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του Συσσιτίου και των κοινωνικών δομών του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου στο Διδυμότειχο Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης αναφέρθηκε λεπτομερέστατα στις δράσεις αγάπης και ευχαρίστησε όσους ανώνυμα ή επώνυμα διακονούν και ενισχύουν αυτό το έργο. Την εκδήλωση πλαισίωσε η Εκκλησιαστική Μαντολινάτα Σουφλίου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.