Ουρανός πολύφωτος η Εκκλησία…

IMG_1986

Εγκαινιάσθηκε από τον οικείο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό ο Ιερός Ναός Αγίου Μηνά στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδος, ανήμερα της μνήμης του Μεγαλομάρτυρος, την Κυριακή 11 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε. Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας το γεγονός των εγκαινίων, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι· «…στα εγκαίνια του Ναού συνοψίζεται και ανακεφαλαιώνεται όλη η ορθόδοξη εκκλησιολογία· πρώτον με την παρουσία του Επισκόπου, ο οποίος ενεργεί εις τύπον και τόπον Χριστού, δεύτερον με το ιερό θυσιαστήριο, όπου ο Χριστός προσφέρεται διά την σωτηρία των ανθρώπων, και τρίτον με τα ιερά λείψανα, που κατατίθενται, διότι η πίστη μας ολοκληρώνεται με την ομολογία των μαρτύρων της Εκκλησίας, που ακολουθούν το Χριστό στην πορεία του Σταυρού και της Αναστάσεως. Οσάκις συντρέχουν τα τρία αυτά στοιχεία τότε ενεργεί η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος, που αγιάζει το θυσιαστήριο και όλους όσους συμμετέχουν στην αγιαστική αυτή η πράξη της Εκκλησίας…».

Ο Σεβασμιώτατος, αφ’ εσπέρας προσεκόμισε τα προς τον εγκαινισμό άγια λείψανα και στη συνέχεια προέστη της ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής με ιεροπρέπεια και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκαν τα Εγκαίνια του Ναού και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Το Σεβασμιώτατο στις ακολουθίες πλαισίωνε ο δραστήριος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Αρχιερατικός Επίτροπος Ορεστιάδος Βαρθολομαίος Αστεριάδης.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους όσους εκοπίασαν δια να ανοικοδομηθεί και να εξωραϊσθεί ο όμορφος αυτός Ναός, επ’ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Μηνά, δίπλα στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδος, τονίζοντας ότι· «όπως ακούσαμε στην αναγνωσθείσα σήμερα ευαγγελική περικοπή, ο Καλός Σαμαρείτης, αφού προσέφερε τις καλές υπηρεσίες του στον εμπεσόντα εις τους ληστάς, τον οδήγησε στο πανδοχείο, που δεν είναι άλλο από την Εκκλησία. Έτσι και η Εκκλησία αυτή δίπλα στο θεραπευτήριο του πόνου γίνεται πανδοχείο για όλους όσους έχουν την ανάγκη της στοργής και της προστασίας του Χριστού». Τέλος, ευχήθηκε, όπως μέχρι σήμερα ο Άγιος Μηνάς με τα καθημερινά θαύματα του επιβεβαιώνει ότι είναι «ταχύς εις αντίληψιν» έτσι και στο εξής ο Ναός του να είναι ιατρείον και θεραπευτήριο ψυχών.