Γίνου πιστός άχρι θανάτου…

i

Η μνήμη του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου τιμήθηκε ιδιαιτέρως στις πανηγυρίζουσες ενορίες Λάβαρων, Οινόης – Ορεστιάδος, Καβύλης, Σαύρας, Δικαίων, Λαγού, Σιταριάς, Σοφικού, Καναδά, Κομάρων, Αμορίου, Πολιάς, Κυανής και Μαυροκκλησίου της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Ο Σεβασμιώτατος, αφ’ εσπέρας χοροστάτησε στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού  στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Οινόης – Ορεστιάδος, όπου ευλόγησε τους άρτους, και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Λάβαρων, παρουσία του Δημάρχου Σουφλίου Ευ. Πουλιλιού, του Διοικητού της 50ης Ταξιαρχίας, Ιω. Τσιόπλου, των μαθητών του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου Λάβαρων και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του με αφορμή το αγιογραφικό «Γίνου πιστός άχρι θανάτου, και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής» (Αποκ. β΄, 10) μεταξύ άλλων είπε· «Ο Χριστός έγινε άνθρωπος για εμάς και για να εκφράσει την αγάπη του σταυρώθηκε, γιατί η αγάπη στην πραγματικότητα είναι σταυρική ζωή, είναι κένωση, είναι θυσία, είναι σταυρός. Αλλά και ο χριστιανός για να αγαπήσει το Χριστό πρέπει να κενωθεί, να μαρτυρήσει, όπως και ο τιμώμενος σήμερα Μεγαλομάρτυς άγιος Δημήτριος. Αυτό σημαίνει· σε καιρό ειρήνης της Εκκλησίας να τηρεί τις εντολές του Χριστού στην καθημερινή του ζωή και σε περιόδους διωγμού να ομολογεί για το Χριστό και να υφίσταται το μαρτύριο. Αυτό σημαίνει ότι αίρει κανείς το Σταυρό του Χριστού.  Η αγάπη στο Χριστό δεν εκφράζεται με λόγια, συναισθήματα και στοχασμούς αλλά με έμπρακτη ζωή.  Οι Πατέρες λένε «δώσε αίμα, λάβε Πνεύμα».

Την επομένη, 27 του μηνός Οκτωβρίου ε.ε., επί τη  μνήμη του Μάρτυρος Αγίου Νέστορος, ο Σεβασμιώτατος προσήλθε στόν Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Αμόριο, όπου και ιερούργησε, εφ όσον ο παλαιότερος Ναός ετιμάτο στον Άγιο Νέστορα. Τη Θεία Λειτουργία  παρακολούθησε πολυπληθές εκκλησίασμα που έσπευσε με την ευκαιρία να ευχηθεί στον άγοντα τα ονομαστήριά του εφημέριο της ενορίας Αρχιμ. Νέστορα Ουρουμτζίκη. Ο Σεβασμιώτατος εξ αφορμής της μνήμης του αγίου Νέστορος ευχήθηκε στον εορτάζοντα, όπως ο μάρτυς του Χριστού, έτσι και εκείνος να είναι σε όλη του τη ζωή φιλόχριστος, γενναίος και υπομονετικός.