Πανήγυρις Μονής Δαδιάς και χειροτονία Διακόνου

IMG_9930

Πλήθος πιστών από τις πόλεις και τα χωριά του Έβρου έσπευσε να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς, επί τη πανηγύρει της ομωνύμου Ιεράς Μονής, κατά την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. Μικροί και μεγάλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, πλούσιοι και πένητες προσήλθαν με ευλάβεια στη Χάρη Της για να Της εμπιστευθούν τον πόνο τους, τον καημό τους, την αγωνία τους, τα όνειρα τους, το μυστικό τους και να Την ευχαριστήσουν για τις δαψιλείς δωρεές Της.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων το διήμερο, 7 και 8 Σεπτεμβρίου ε.ε., προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αφ εσπέρας, έκειρε Μοναχό, τον επί τριετία δόκιμο στην Μονή Ελευθέριο (κατά κόσμον Faris Haddad), από την πόλη Husun της Ιορδανίας, και την επόμενη, κατά την Θεία Λειτουργία, χειροτόνησε αυτόν σε Διάκονο.

Ο Σεβασμιώτατος στην επίκαιρη ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η εορτή του Γενέθλιου της Θεόπαιδος Μαριάμ, όχι τυχαίια καθιερώθηκε από τους αγίους Πατέρες σαν η πρώτη εορτή του νέου εκκλησιαστικού έτους, που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, γιατί είναι το προοίμιο της σωτηρίας των ανθρώπων… και ότι η εορτή αυτή είναι πρόξενος παγκοσμίου χαράς, διότι εκ της Παρθένου ανέτειλε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, που είναι ο Χριστός, ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου». Και συνεχίζοντας τόνισε ότι «όπως η χαρά του Γενεθλίου της Θεοτόκου προϋποθέτει τον πόνο και το όνειδος της ατεκνίας των Προπατόρων, τις προσευχές τους και την υπομονή τους αλλά και τις οδύνες του τοκετού, έτσι και η εν Χριστώ αναγέννηση προϋποθέτει την μετάνοια, τον πνευματικό αγώνα, την άσκηση και την εγκράτεια…».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, μετά την λιτάνευση της εικόνας και τον αγιασμό στη Φιάλη της Μονής, συνεχάρη τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο και την περί αυτόν αδελφότητα, που διατηρούν αναμμένη την ακοίμητη καντήλα του Μοναστηριού και καταβάλλοντας πολύ κόπο και χειρωνακτική εργασία φροντίζουν το Θεομητορικό αυτό Καθίδρυμα και με χαρά υποδέχονται τους ευλαβείς προσκυνητές του για να αναπαυθούν από την θαυματουργή μεσιτεία της Παναγίας μας.

Στην Θεία Λειτουργία προσήλθαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευάγ. Πουλιλιός και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρώην Δήμαρχοι Σουφλίου Γεώρ. Κοτσάνης και Αθαν. Κακαλή, εκπρόσωπος της 7ης Ταξιαρχίας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Χαρ. Βομβέλης, και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.