Κυριακή Γ´ Ματθαίου

IMG_9018

Με σεβασμό και ευγένεια υποδέχθηκε η ενορία Κουφοβούνου – Διδυμοτείχου  την Κυριακή 17 του μηνός Ιουνίου ε.έ, τον Ποιμενάρχη της, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, ο οποίος και προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στόν Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού, που εγκαινιάσθηκε στίς 20 Αυγούστου του 1900 από τον τότε Μητροπολίτη Φιλάρετο (Βαφείδη), όπως μνημονεύεται στην αναθηματική επιγραφή στό υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου του Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή της Γ΄ Κυριακής Ματθαίου επεσήμανε: «Η αγωνιώδης μέριμνα, των εφημέρων και παροδικών πραγμάτων του κόσμου τούτου πρωτίστως εκδηλώνει άρνηση του Θεού. Μαρτυρεί έλλειψη πίστεως, ολιγοπιστία ή δυσπιστία στην Πρόνοια και την αγάπη του Θεού. Ο κυριευμένος από τη «μέριμνα τοῦ αἰῶνος» (Ματθ. 13,22), τη μανία του πλούτου και την απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών, εάν δεν έχει αρνηθεί ολότελα τον Θεό, τον έχει οπωσδήποτε εξορίσει από τη ζωή του και τον κόσμο. Δεν Τον σκέπτεται. Δεν Τον επικαλείται. Δεν ζητά την βοήθεια Του. Δεν Τον υπολογίζει στα σχέδια και τους προγραμματισμούς της ζωής του. Θεοποιεί και λατρεύει τον εαυτό του. Στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα προσόντα και τις ικανότητες του. Αφοσιώνεται με πάθος στις επιδιώξεις και την επίτευξη των ονείρων του. Εάν όχι με παρρησία, εν τοις πράγμασι διακηρύσσει ότι δεν χρειάζεται πλέον τον Θεό, ότι δεν Τον έχει ανάγκη. Η αγωνιώδης μέριμνα σκοτώνει ακόμη ό,τι ευγενέστερο κρύβουμε μέσα μας. Διώχνει από πάνω μας την ανθρωπιά. Μας κάνει σκληρούς και κυνικούς. Προκειμένου να αποκτήσουμε ό,τι επιθυμούμε ή να αυξήσουμε τα όσα έχουμε, καταπιέζουμε τη συνείδηση μας. Πνίγουμε τη φωνή μας. Αδικούμε καταφανώς. Γινόμεθα άσπλαχνοι. Επιδεικνύουμε σκληρότητα. Πατούμε επί πτωμάτων. Κάνουμε ένα σωρό ηθικές αβαρίες. Και το τραγικό είναι ότι εύκολα δίδουμε συγχωροχάρτι στον εαυτό μας και διακηρύσσουμε ανενδοίαστα ότι δεν μπορεί να κάνει κανείς διαφορετικά, αν θέλει να επιβιώσει και να προκόψει!».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προιστάμενο του Ναού Αρχιμ. Απόστολο Πορτοκαλίδη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο γιά την αγαστή συνεργασία τους και γιά τη φιλότιμη και αξιέπαινη προσπάθειά τους γιά την αναβάθμιση της ενορίας.