Επέτειος μνήμης και ευθύνης

IMG_9988

Η 98η επέτειος από την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή  της με την Μητέρα Ελλάδα γιορτάσθηκε στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο, με επίκεντρο το Διδυμότειχο, τη Κυριακή 20 του μηνός Μαΐου ε.έ. Ο εορτασμός στο Διδυμότειχο, κατά τα ειωθότα, πραγματοποιείται την τρίτη Κυριακή του μηνός Μαΐου, για να μην συμπίπτει με αυτόν στην Αλεξανδρούπολη και τη Κομοτηνή, στις 14 Μαΐου. Των εορταστικών εκδηλώσεων στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας στο Διδυμότειχο προέστη ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αφού λειτούργησε τέλεσε την καθιερωμένη  Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος εξ αφορμής του γεγονότος τόνισε ότι «ο εορτασμός της εθνικής αυτής επετείου είναι υπόθεση μνήμης αναμφίβολα αλλά και περισυλλογής και ευθύνης. Μνήμης για τις θυσίες και τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία αλλά και περισυλλογής για εμάς τους επιγενομένους, οι οποίοι έχουμε βαρειά ευθύνη  έναντι της ιστορίας και των επομένων γενεών».

Για τα ιστορικά δεδομένα της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής μίλησε εμπεριστατωμένα η εκπαιδευτικός κα Χαρούλα Παλαμίδα.  Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως παρέστη ο Γενικός Γραμματεύς του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγ. Καπετάνιος. Παρέστησαν επίσης ο Βουλευτής Έβρου Αν. Δημοσχάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρ. Τερτσούδης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Βασ. Παπαδόπουλος, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικ. Αγγελής και μαθητές Σχολείων με τις Σημαίες τους. Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο και κατάθεση στεφάνων.

Το εσπέρας της προηγουμένης, το Σάββατο 19 του μηνός Μαίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος υπεδέχθη εκ του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου στόν φερώνυμο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δαδιάς και στη συνέχεια προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού επί τη εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, μίλησε επίκαιρα και ευλόγησε τους άρτους, παρουσία του Δημάρχου Σουφλίου Ευ. Πουλιλιού και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.