Η καλλιπάρθενος αγία της Θράκης

IMG_3861

Την καλλιπάρθενο αγία Γλυκερία, που γεννήθηκε στην αρχαία Τραϊανούπολη (σημ. Λουτρά Αλεξανδρούπολης) και μαρτύρησε στην Ηράκλεια το 2ο μ.Χ. αιώνα τίμησαν οι Θρακιώτες με ευλάβεια στους ιερούς ναούς που ανηγέρθησαν στη μνήμη της.

Ειδικότερα στο μικρό οικισμό της Αβδέλλας το Σάββατο 12 του μηνός Μαΐου ε.ε. στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στο πανηγυρίζον Ναΐδριο της Αγίας Γλυκερίας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αφού ευλόγησε τους άρτους μίλησε για το μαρτύριο της αγίας και ιδιαίτερα τόνισε την μέχρι θανάτου πίστη της.

Την επομένη, Κυριακή του Τυφλού, 13 του μηνός Μαΐου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Δημητρίου Καβύλης και ερμηνεύοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή τόνισε· «Διανύουμε, αγαπητοί μου, μία εποχή στην οποία δεσπόζει η τηλεθέαση. Η εικόνα – και μάλιστα η ηλεκτρονική – έχει εισβάλει κυριαρχικά στη ζωή μας. Ο πολιτισμός μας χαρακτηρίζεται ως πολιτισμός της εικόνας και της πληροφορίας. Τα μάτια μας καθημερινά βομβαρδίζονται από κάθε λογής εικόνα. Και η πλημμυρίδα αυτή των εικόνων έχει πολλαπλασιάσει τους κινδύνους που διατρέχουμε όλοι, κυρίως όμως τα παιδιά και οι νέοι μας. Δεν είναι υπερβολή αν ισχυριστούμε ότι τα μάτια μας σήμερα τρέφονται από το γυμνό, την ακολασταίνουσα σάρκα και το πολύμορφο έγκλημα. Και όλο αυτό το υλικό της σαπίλας και της διαφθοράς, που στις μέρες μας έγινε το πιο εμπορεύσιμο και κερδοφόρο είδος στην παγκόσμια αγορά, μας σερβίρεται κάτω από το αθώο όνομα της ψυχαγωγίας! Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση ο λόγος του Θεού και η εμπειρία της Εκκλησίας σήμερα μας προειδοποιεί: Προσοχή στα μάτια σας! Φυλάξτε τα μάτια σας καθαρά! Εξαγιάστε την όραση σας! Θυμηθείτε αυτό που παρακαλούσε ο Δαυίδ το Θεό να του χαρίσει· «Αποκάλυψον τούς οφθαλμούς μου, καί κατανοήσω τά θαυμάσια εκ του νόμου σου» (Ψαλμ. 118, 18)».