Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία

1

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων κοινωνικής μέριμνας  της Ιεράς Μητροπόλεως  Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου και με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου κ.  Δαμασκηνού, την Κυριακή 6 Μαΐου ε.έ., πραγματοποιήθηκε από το Κοινωνικό Ιατρείο της τοπικής Εκκλησίας στην Ορεστιάδα ενημερωτική ομιλία με θέμα• «Θρησκευτικότητα και Ψυχική Υγεία», με εισηγήτρια την κ. Πλιατσκίδου Σοφία, Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ορεστιάδας, ψυχίατρο και διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Σημειωτέον ότι το Κοινωνικό Ιατρείο στην Ορεστιάδα λειτουργεί με την στήριξη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και την οικονομική συμβολή των LIDL-ΕΛΛΑΣ&ΣΙΑ Ο.Ε.

Η ενημερωτική ομιλία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του ˝Κέντρου Πολιτισμού και κοινωνικής Διακονίας˝ της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ορεστιάδα και την παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο.

Η ομιλήτρια με λόγο επιστημονικό αλλά συγχρόνως κατανοητό παρουσίασε τον  ορισμό της ψυχικής υγείας και στην συνέχεια ανέπτυξε τις τελευταίες έρευνες της ψυχιατρικής επιστήμης σχετικά με το παραπάνω θέμα που αποδεικνύουν ποσό θετική είναι η σχέση της ψυχικής υγείας με τη θρησκευτικότητα καθώς και στην καλύτερη αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων. Επίσης εξήγησε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί η
θρησκευτικότητα για να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση και η ψυχίατρος απάντησε σε ερωτήσεις που της απηύθηνε το ακροατήριο.