Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως

IMG_7902

Διανύοντας το μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Σταυρός του Κυρίου συνήγαγε τους πιστούς στις Εκκλησίες μας για να τους στηρίξει στον πνευματικό τους αγώνα και να τους υπόμνηση ότι της Αναστάσεως προηγείται πάντοτε η θυσία και η προσφορά.

«Ο Σταυρός είναι μέτρο της αξίας της ψυχής. Κατά τη σημερινή Κυριακή, Γ’ των Νηστειών, η Εκκλησία μας προβάλλει τον Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου και μας προσκαλεί να Τον προσκυνήσουμε οι πιστοί ευλαβικά. Για ποιό σκοπό; Για να αντλήσουμε δύναμη και έτσι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον πνευματικό αγώνα, που διεξάγουμε την ιερή αυτή περίοδο της Τεσσαρακοστής. Ταυτόχρονα ο Σταυρός του Κυρίου μας αποκαλύπτει και το μέτρο τόσο της αγάπης του Θεού όσο και της αξίας του ανθρώπου. Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του Θεού και τέτοια η αξία της ανθρώπινης ψυχής ώστε ο Ίδιος ο Θεάνθρωπος Κύριος να ανεβαίνει πάνω στο Σταυρό χάριν της σωτηρίας της! Την ανυπολόγιστη αξία της ψυχής καλούμεθα, αγαπητοί, να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς και να ζούμε κατά το θέλημα του Κυρίου. Να Τον ακολουθούμε πιστά σηκώνοντας με υπομονή κι ελπίδα το Σταυρό του χριστιανικού μας χρέους. Έτσι και μόνο θα κερδίσουμε την ψυχή μας, που σημαίνει ότι θα γίνουμε μέτοχοι της Αιώνιας και Αληθινής Ζωής» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ιωάννου Βατατζή στο Διδυμότειχο, όπου ιερούργησε, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 11 του μηνός Μαρτίου ε.ε. Συγχρόνως την ίδια ημέρα τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Θεοδώρας, Βασίλισσας της Άρτας, απότμημα ιερού λειψάνου της οποίας φυλάσσεται στο συγκεκριμένο Ναό. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια της Αγίας κατήγετο από το Διδυμότειχο και συνεδέθη οικογενειακά με τον Άγιο Ιωάννη το Βατατζή, με γάμο του γιου της Αγίας και της εγγονής του Αγίου, προκειμένου οι δύο ηγεμονίες της Νίκαιας και της Ηπείρου να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους κατακτητές Φράγκους. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και πλήθος πιστών, στους οποίους μαζί με το αντίδωρο ο Σεβασμιώτατος διένειμε και τα σταυρολούλουδα.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προσήλθε μαζί με αρκετούς ιερείς στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και συμμετείχε στην εθελοντική αιμοδοσία που είχε οργανωθεί από την Ιερά Μητρόπολη.

Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Διδυμοτείχου, με θέμα· «Ο Σταυρός του Κυρίου και ο σταυρός του χριστιανού».