Οι κιθάρες του Πνεύματος…

SAM_7306

Με σειρά εκδηλώσεων στο Διδυμότειχο, την Ορεστιάδα και το Σουφλί η τοπική Εκκλησία τίμησε τους προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, το διήμερο 29 και 30 Ιανουαρίου ε.έ. Προσκεκλημένος από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό ήταν ο δόκιμος θεολόγος-συγγραφέας και Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου Εμμ. Μελινός, ο οποίος μίλησε ξεχωριστά στους εκπαιδευτικούς των τριών δήμων της περιφερείας της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, με θέμα:  «Οι τρεις ήλιοι του Τρισηλίου».

Με την ευκαιρία αυτή από τον οικείο Επίσκοπο τονίσθηκε ότι το έργο του παιδαγωγού είναι έργο ιερό και το έργο του ιερέα έργο παιδαγωγικό και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να προσφέρουν στους μαθητές τους όχι μόνο γνώσεις αλλά προπαντός ήθος και ανθρωπιά, εμπνεόμενοι από τους Μεγάλους και Οικουμενικούς Διδασκάλους της Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος και ο ομιλητής, κατά την δεξίωση που ακολούθησε προς τιμήν των εκπαιδευτικών, είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν με αυτούς εποικοδομητικές σκέψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην άσκηση της ευθυνοφόρου αποστολής τους για τη διαπαιδαγώγηση των νέων.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Επισκοπείου Ορεστιάδος το εσπέρας της παραμονής, μετά τον Εσπερινό, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, στον οποίο χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης, ο οποίος κατά την ευλογία των άρτων ευχήθηκε  «υπέρ των εν τοις σχολείοις της πόλεως διδασκόντων και διδασκομένων και πάντων των συντελούντων εις την κατά Θεόν πρόοδον της μαθητιώσης νεολαίας». Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την κυριώνυμη μέρα της εορτής το πρωί στο Διδυμότειχο μετά τη Θεία Λειτουργία στόν Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, κατά την οποία εκκλησιάσθησαν όλα τα σχολεία της πόλης, μηδέ του μουσουλμανικού εξαιρουμένου, και το απόγευμα στο Σουφλί παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητος, μετά τον μεθέορτο Εσπερινό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου.