Δρασκελίζοντας το κατώφλι του Νέου Έτους

IMG_6360

Με πιστότητα στα καθιερωμένα και τα τοπικά έθιμα οι ακρίτες του Κεντρικού και Βορείου Έβρου γιόρτασαν την Πρώτη του Νέου Έτους συμμετέχοντας στις λατρευτικές Συνάξεις της Εκκλησίας και στις κοινωνικές εκδηλώσεις της περιόδου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.  Δαμασκηνός το πρωί της Πρωτοχρονιάς λειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και στη συνέχεια προέστη της Δοξολογίας και ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα, παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Χρ. Τερτσούδη, του Βουλευτού Έβρου Αναστ. Δημοσχάκη, του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρ.  Πατσουρίδη, του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Στρατηγού Δημ. Μπονώρα, του Διοικητού της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχου Νικ. Αγγελή, του Αστυνομικού Διευθυντού Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Ο Σεβασμιώτατος στο Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμά του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η αλλαγή του χρόνου είναι πάντα για όλους μας μια λαμπρή ευκαιρία λογοδοσίας και στοχασμού. Λογοδοσίας για το χρόνο πού πέρασε και στοχασμού για το χρόνο πού αρχίζει. Όμως σε αυτή την αποτίμηση παρελθόντος και μέλλοντος με βάση το εκάστοτε παρόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε μία βασική προϋπόθεση για να είναι οι κρίσεις μας, όσο γίνεται, πιο δίκαιες και συγχρόνως πιο ρεαλιστικές. Η προϋπόθεση αυτή είναι η συνειδητοποίηση ότι o κάθε άνθρωπος στην εποχή που ζει έχει ένα απαραίτητο βαθμό ευθύνης. Ο βαθμός αυτός ποικίλει ανάλογα με τις δυνατότητες, το επάγγελμα και εν γένει την αποστολή του κάθε ενός μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο· όμως ανεύθυνα δεν είναι δυνατόν να ζήσει κανείς, γιατί όλοι μας είμεθα τουλάχιστον «κληρωτοί της εποχής μας», όπως πολύ χαρακτηριστικά παρατήρησε κάποιος. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι γύρω μας πρόσωπα και γεγονότα έχουν κάτι το ανεπανάληπτο, είναι μοναδικά στον τόπο και τον χρόνο πού εντάσσονται μέσα στην ροή της ιστορίας. Γι’ αυτό δεν μπορούμε ποτέ να μεταθέσουμε τις ευθύνες μας, χωρίς να προδώσουμε αυτή την μοναδικότητα, αυτή την ιερότητα των προσώπων, των γεγονότων και των πραγμάτων στη ζωή μας».

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα, στους μεν ασθενείς ταχεία ανάρρωση, στο δε προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, καλή δύναμη στο έργο τους.

Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη της ακολουθίας του Μεγάλου Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, πλαισιούμενος από το ιερατείο της πόλεως, και στη συνέχεια ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα για τους πιστούς της Ορεστιάδος.