Από την απόγνωση της αποστασίας στην επίγνωση της υιοθεσίας

IMG_20171225_181500_581

Οι ακρίτες του Βορείου και Κεντρικού Έβρου, με σύμμαχο την καλοκαιρία, εόρτασαν τη Γέννηση του Χριστού πλημμυρίζοντας από νωρίς το πρωί τις εκκλησίες ψάλλοντας «δεύτε είδομεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός». Οι καμπάνες χτύπησαν και φέτος χαρμόσυνα για να διατρανώσουν το γεγονός σε Ανατολή και Δύση, ότι η λύτρωση του κόσμου διά του Ιησού είναι πραγματικότης.

«Όταν η Γέννηση του Χριστού αποκάλυπτε τον Θεό, όχι ως μακρινό σύμβολο φόβου και τιμωρίας, αλλά ως Πατέρα στοργικό, πού αγαπούσε τόσο πολύ τόν κόσμο «ώστε τον Υιὸν τὸν μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτὸν μη απόληται αλλ’ έχῃ ζωήν αιώνιον» (Ἰωάν. 3,16), τότε γίνεται φανερό ότι έφερε στη ζωή και στην ιστορία το πιο παρήγορο φως, το μόνο φως που θα μπορούσε να ονομασθεί «το Φως το της γνώσεως». Και αυτή η γνώση δεν βασίζεται βέβαια σε δεδομένα φθειρόμενα και αυξομειούμενα, πού σήμερα μπορούμε και τα αποθηκεύουμε ακόμη και σε κομπιούτερς. Ήταν μιά γνώση πέρα από την ανθρώπινη εμπειρία και γνώση. Ήταν κυρίως επί-γνωση, γιατί με την Χάρη του Θεού έσκυψε ο άνθρωπος στον ίδιο τον εαυτό του και αναγνώρισε τα κατάλληλα σημάδια της θείας εικόνος πού κουβαλά μέσα του από την δημιουργία. Έτσι, από την από-γνωση της ερημιάς και της απο-στασίας φθάσαμε στην επίγνωση της υιοθεσίας, για να μπορούμε να πούμε με τον απόστολο Παύλο «τότε δέ επιγνώσομαι… καθώς καί επεγνώσθην» (Α΄ Κορ.13,12)» γράφει στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων.

Αφ’ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Μεγάλου Εσπερινού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου της ακολουθίας του Εσπερινού ανεγνώσθη η Πατριαρχική Απόδειξη, επί τη εορτή της Χριστού Γεννήσεως.