Νέος Επίσκοπος στην Πολωνία

FB_IMG_1506690873007

Στο Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου της πόλεως του Μπιαλίστοκ στη Πολωνία χειροτονήθηκε Επίσκοπος Σούπρασλ ο ελληνομαθής Αρχιμανδρίτης Ανδρέας (Μποργκόφσκι) στίς 27 Σεπτεμβρίου, κατά την ημέρα που εορτάζεται από την τοπική Εκκλησία η Υψωσις του Τιμίου Σταυρού. Της χειροτονίας προέστη ο Μακαρ. Μητροπολίτης Βαρσοβίας καί πάσης Πολωνίας κ. Σάββας. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, Κίτρους κ. Γεώργιος Βολοντιμίρ-Βολύνσκι κ. Βλαδίμηρος  (από Ουκρανία), οι Πανιερώτατοι Αρχιεπίσκοποι Λουβλίνου κ. Άβελ, Μπιαλίστοκ κ. Ιάκωβος, Βρόστλαβ κ. Γεώργιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μαργκβέτι κ. Μελχισεδέκ (από Γεωργία), Μπομπρούνσκι κ. Σεραφείμ (από Λευκορωσία), Μεσαορίας κ. Γρηγόριος (από Κύπρο), Πσέμυσλ κ. Παίσιος, Μπιέλσκ κ. Γρηγόριος, Λότζ κ. Αθανάσιος και Χαινούφκα κ. Παύλος.

Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος κ. Ανδρέας έκαμε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών και υπηρέτησε ως εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου. Επανακάμψας στην Πολωνία ανέλαβε τα καθήκοντα του Ηγουμένου της ανδρώας Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σούπρασλ και εξελέγη Καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μπιαλίστοκ. Μετά την εις Επίσκοπο χειροτονία του θα παραμείνει ως Ηγούμενος της Μονής του Σούπρασλ και παραλλήλως θα διακονήσει ως Βοηθός Επίσκοπος της επαρχίας Μπιαλίστοκ.

Πλήθος κόσμου έσπευσε να παρακολουθήσει το εξαιρετικό αυτό γεγονός και να εκφράσει τα συγχαρητήρια του στο νέο Επίσκοπο. Μεταξύ αυτών προσήλθαν και φίλοι του από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γεωργία, Λευκορωσία και Ουκρανία.