Ευλογημένος ο ερχόμενος…

IMG_2018

Με αισθήματα ανυπόκριτης συγκίνησης και βαθύτατου σεβασμού η Ορεστιάδα, ο Επίσκοπος, οι αρχές, ο ιερός κλήρος, και το ευσεβές πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 και περί ώρα 11η πρωινή, την Α. Θ. Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως. Η πόλη της Ορεστιάδος έζησε μία ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορία της, με την υποδοχή της Σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος ανταποκρίθηκε ευγενικά στην πρόσκληση του Δήμου Ορεστιάδος και της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, να πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις του «Έτους Στεφάνου Καραθεοδωρή», που διοργανώνει για το έτος 2017 ο Δήμος Ορεστιάδος.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Βασίλειος Μαυρίδης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Στρατηγός Γεώργιος Καμπάς και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, υποδέχθηκαν τον Παναγιώτατο στο Συνοριακό Σταθμό Καστανέων. Την Α.Θ.Π. συνόδευαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος, μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και Άρχοντες Οφφικίαλοι.

Στην Κεντρική Πλατεία της Ορεστιάδος, ως ελέχθη, έγινε η επίσημη υποδοχή του Παναγιωτάτου με τιμές Αρχηγού Κράτους. Στο χώρο της υποδοχής τον Παναγιώτατο ανέμεναν· οι Βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά, Δημήτριoς Ρίζος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης  κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Διοικητής της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Δημήτριος Μπονώρας, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ανδρέας Φλωράτος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Νικόλαος Μενεξίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου Βασίλειος Μαυρίδης και Παρασκευάς Πατσουρίδης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη του, οι Αντιδήμαρχοι Ορεστιάδος, σύσσωμες οι λοιπές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και αντιπροσωπείες πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές θρακιώτικες ενδυμασίες, εκφράζοντας έτσι την αγάπη του λαού της τοπικής μας Εκκλησίας στο πρόσωπο του Υψηλού Επισκέπτη.

Θερμό καλωσόρισμα στον Παναγιώτατο απηύθυνε ο Δήμαρχος Ορεστιάδος κ. Βασίλειος Μαυρίδης, ο οποίος εξέφρασε τα αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης των πολιτών της Ορεστιάδος. Αντίστοιχα θερμή υπήρξε και η αντιφώνηση της Α.Θ.Π. Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης υποδοχής στην Κεντρική Πλατεία σχηματίστηκε πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων.

Η πομπή, διά της οδού Κωνσταντινουπόλεως, έφθασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, όπου τελέσθηκε πανηγυρική Δοξολογία, επί τη αφίξει της Α.Θ.Π. Μετά τη Δοξολογία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός καλωσώρισε τον Παναγιώτατο με λόγους ευγνωμοσύνης και υιικής αφοσιώσεως για την ύψιστη τιμή που επεφύλαξε για μια ακόμα φορά στην τοπική Εκκλησία. Ακολούθησε η αντιφώνησή της Α.Θ.Π., ο οποίος ευλόγησε το λαό της Ορεστιάδος και εξέφρασε την συμπαράσταση του στις δοκιμασίες του ελληνικού λαού και της χώρας. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος, αφού φύτεψε μία ελιά στην κήπο του Επισκοπείου Ορεστιάδος τέλεσε τον Αγιασμό του Κτιριακού Συγκροτήματος του εν Ορεστιάδι «Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου». Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Παναγιώτατος, κατά την διάρκεια δεξιώσεως, δέχθηκε τις αρχες, τον ιερό κλήρο και τους πιστούς, που έσπευσαν να Του καταθέσουν την αγάπη τους.

Με κάθε ευκαιρία ο Σεπτός Προκαθήμενος της Μητέρας Εκκλησίας δέχθηκε τις πηγαίες εκδηλώσεις τιμής, σεβασμού και αφοσίωσης όλων, επισήμων και ανεπισήμων, επωνύμων και ανωνύμων, μικρών και μεγάλων.