20 χρόνια μετά…

image-0-02-05-b94aeb3667da9f6a19838ff0c3e8287842fa597e83b8347af0484b0efa5c26c3-V

Κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός μετέσχε των εορταστικών και επετειακών εκδηλώσεων επί τη πανηγύρει του Ιερού Ιδρυματικού Ναού Αγίου Φανουρίου Ιλίου, το διήμερο 26 και 27 Αυγούστου ε.ε. Σημειωτέον ότι ο Σεβασμιώτατος, ως Επίσκοπος Διαυλείας, με εντολή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού αυτού στις 20 Οκτωβρίου 1996.

Ο Σεβασμιώτατος το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και Ιλίου κ. Αθηναγόρα. Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε δημόσια την βαθειά του συγκίνηση καθώς με αυτή την ευκαιρία ανακαλούνται στη μνήμη του ευλογημένες ημέρες και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμητική αυτή πρόσκληση.

Αφ´ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος μαζί με τους άλλους Αρχιερείς πλαισίωσε τον Μακαριώτατο, ο οποίος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού, και με την ευλογία του μίλησε για τον τιμώμενο άγιο. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του Σεβασμιώτατος  τόνισε· «Στον λαοφιλή άγιο Φανούριο, προστρέχει πλήθος πιστών, και Εκείνος σπεύδει γρήγορα να εκπληρώσει ό,τι με πίστη του ζητήσουμε. Η παρήχηση του ονόματος του αγίου Φανουρίου με το ρήμα «φανερώνω» τον κατέστησε αγαπητό, έστω και αν η ζωή του μας είναι πολύ λίγο γνωστή. Η λαϊκή ευσέβεια συνέδεσε το όνομά του, με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων. Όμως οφείλουμε να εμβαθύνουμε την χριστιανική μας πίστη και συνείδηση, ζητώντας από τον άγιο να φωτίζει τα σκοτάδια της ζωής μας και να μας φανερώνει το θέλημα του Θεού, δηλαδή, δρόμους και οδούς σωτηρίας… Η τιμή της μνήμης της σταυρικης και φωτισμενης ζωής του αγίου Φανουρίου, μας καλεί να εμπιστευθούμε έναν άγιο που δεν γνωρίζουμε, όπως και τον Θεό άλλωστε δεν τον βλέπουμε. Η πραγματική πίστη είναι να εμπιστευθούμε αυτό που δεν βλέπουμε και αμοιβή της πίστης μας, είναι να δούμε αυτό που πιστεύσαμε. Ας ευχηθούμε να φανερώνει ο Μεγαλομάρτυς άγιος Φανούριος σε όλους μας την αγάπη του Θεού, τον λόγο του Ευαγγελίου Του, τον δρόμο της μετανοίας και της σωτηρίας μας».