Κυριακή Η΄ Ματθαίου

SAM_4786

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Αμπελακίων Ορεστιάδος λειτούργησε την Κυριακή Η΄ Ματθαίου, 30 Ιουλίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός στον απόηχο της πανηγύρεως του Ναού επί τη μνήμη του προστάτου και εφόρου της ενορίας Αγίου Παντελεήμονος. Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής μεταξύ άλλων τόνισε.· «Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και το δύο ιχθύων προτυπώνει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, μέσα στο οποίο βιώνουμε την μεγάλη δωρεά του Θεού. Η Θεία Ευχαριστία αναμφιβόλως είναι ασυγκρίτως ανωτέρα από το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων γιατί η Θεία Ευχαριστία ιερουργείται σε κάθε τόπο και χρόνο, τελείται σε όλο τον κόσμο «κατά πάντα» (τόπο και χρόνο) «και διά πάντα», δηλαδή για όλες τις ευεργεσίες που μας δίνει ο Θεός. Εκατομμύρια ανθρώπων κάθε Κυριακή και κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, γεύονται του ενός Σώματος και Αίματος του Χριστού, και ομολογούν: «Είδομεν το φως το αληθινόν». Επίσης, η Θεία Ευχαριστία είναι κοινωνία της ουράνιας Θείας Ευχαριστίας που ιερουργείται στον Ουρανό, και είναι η συμμετοχή του κτιστού πλάσματος μέσα στο άκτιστο θείο Φως. Πέρα από την ευλογημένη κατάσταση της Θείας Ευχαριστίας, η ευλογία των πέντε άρτων επαναλαμβάνεται κάθε φορά που τελείται η ακολουθία της αρτοκλασίας υπέρ υγείας των πιστών, οι οποίοι προσφέρουν τους πέντε άρτους, το σιτάρι, το λάδι και το κρασί, και ζητούν την ευλογία του Κυρίου».

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο  Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Δημήτριος Μπονώρας, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Αγγελής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αμπελακίων Αθανάσιος Αλεξούδης και ικανό εκκλησίασμα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον εφημέριο του Ναού Πρωτοπρ. Χρήστο Συριτούδη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να αντικαταστήσουν το πεπαλαιωμένο γύψινο  τέμπλο με καινούργιο ξυλόγλυπτο και να αναστηλώσουν και πάλι τις εικόνες του παλαιού Ναού που φέρουν έτος αγιογραφήσεως το 1859.