Ιατρείο ψυχών…

DSCN1874

Τους άγοντας τα ονομαστήριά τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και Μαρωνείας κ. Παντελεήμονα επισκέφθηκε στις έδρες τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την 27η Ιουλίου ε.ε., επί τη μνήμη του αγίου Παντελεήμονος, ευχηθείς εις αυτούς τα δέοντα. Το πρωί συλλειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κομοτηνής με τον εορτάζοντα οικείο Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και μίλησε κατάλληλα. Στη συνέχεια μετέβη στην Ξάνθη προς επίσκεψη του αυτόθι Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη.

Αφ´ εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ψαθάδων – Διδυμοτείχου και ευλόγησε τους άρτους. Απευθυνόμενος στους πιστούς μεταξύ άλλων είπε· «Πολλές φορές, η Εκκλησία αποκαλείται «ιατρείο ψυχών». Ο Ιδρυτής της όμως υπήρξε και ιατρός σωμάτων. Τα θαύματά Του δεν απετέλεσαν εργαλεία εντυπωσιασμού και προσέλκυσης πιστών. Άλλωστε, τα θαύματα του Χριστού συνοδεύονταν πάντα από την προτροπή προς του Μαθητές Του να μην τα αποκαλύψουν. Για Εκείνον, το θαύμα είναι μια αποκατάσταση  στην φυσική κατάσταση του ανθρώπου, μια αποκάλυψη της αρχέγονης ελευθερίας μας από τη φθορά και τον θάνατο. Με την ίαση που προσφέρει ο Κύριος, υπενθυμίζει πως δεν πλαστήκαμε θνητοί, αλλά αθάνατοι. Και το φάρμακο αθανασίας ψυχής και σώματος είναι η αγάπη… Για τον εγκλωβισμένο στη φυσική νομοτέλεια άνθρωπο, είτε γιατρό, είτε ασθενή, η επανάκτηση της υγείας δεν αποτελεί παρά μια αναβολή ενός μοιραίου και αναπόφευκτου τέλους. Χωρίς την αγάπη, που ξέρει να νικά τον θάνατο, μια εγωιστική ζωή, που μόλις ξαναβρήκε την υγεία της,  παίρνει λίγα χρόνια παράταση για να ικανοποιήσει ατομικές ανάγκες κατανάλωσης ή κυριαρχίας πάνω σε άλλους, ικανοποιήσεις προσωρινές, μάταιες και γι΄  αυτό διαρκώς ελλιπείς…     Για τον πιστό άνθρωπο όμως, είτε γιατρό, είτε ασθενή, η γιατρειά αποτελεί υπενθύμιση μιας  άλλης ποιότητας ζωής, αλλά και μιας άλλης ποιότητας σχέσεων. Διότι, όπως η ζωή ξαναβρήκε την αθανασία στο πρόσωπο του Χριστού, που θανάτωσε τον θάνατο με την θυσιαστική Του αγάπη, έτσι και η δική μας ζωή παίρνει νόημα και ανασταίνεται κάθε στιγμή με μια αντίστοιχη αγάπη, που ξέρει να υποτάσσει το «εγώ»  στις ανάγκες του «εσύ» και να φτάνει μέχρι τη θυσία για τη σωτηρία του κάθε «πλησίον». Ο δρόμος προς μια αιώνια υγεία είναι η αγάπη. «Κραταιά ως θάνατος η αγάπη», θυμίζει ο ψαλμωδός (Ασμ., 8,6)».  

Τον Πανηγυρικό  Εσπερινό παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Ιωάννης Τσιόπλας και πλήθος κόσμου.