Ανέβη ο Θεός εν αλαλαγμώ…

DSCN0393

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Θουρίου ιερούργησε την Πέμπτη της Αναλήψεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός. Ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας τους πιστούς την θεολογία της εορτής, μεταξύ άλλων, εσημείωσε· «Με την Ανάσταση του ο Χριστός νικά το θάνατο και γίνεται απαρχή των κεκοιμημένων. Το απολυτρωτικό έργο του Χριστού όμως ολοκληρώνεται με την Ανάληψη, η οποία σηματοδοτεί την εκπλήρωση της αποστολής Του στον κόσμο και τερματίζει με ιδανικό τρόπο την επίγεια παρουσία Του. Ο Κύριος «τῆς οἰκονομίας πληρώσας τό μυστηρίον ἀνέβηκε, ὅπου ἦν τό πρότερον», δηλαδή «ὑπεράνω πάντων τῶν οὐρανῶν». Με την άνοδο της στον ουρανό η ανθρώπινη φύση βρίσκεται τον οριστικό προρισμό της και σώζεται αμετάκλητα. Καμιά νέα πτώση δεν μπορεί πια να την απομακρύνει από το Θεό. Ο Χριστός την οδήγησε προς το Θεό Πατέρα και την εγκατέστησε μια για πάντα στους κόλπους του Τριαδικού Θεού, χωρίς φυσικά αυτό να συνεπάγεται κάποια προσθήκη στην Αγία Τριάδα γιατί η ανθρώπινη φύση που προσέλαβε ο Λόγος δεν έχει ξεχωριστή ανθρώπινη υπόσταση αλλά είναι ενυπόστατος στο πρόσωπο του Θεού – Λόγου. Με την Ανάληψη επομένως φαίνεται ότι το σχέδιο της θείας Οικονομίας δεν είχε στόχο μόνο την επαναφορά της ανθρώπινης φύσης στην προπτωτική της κατάσταση αλλά κάτι παραπάνω· την θέωσή της. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μέγας Αθανάσιος, ο Λόγος «ἐνηνθρώπησεν, ἵνα ἡμεῖς θεοποιηθῶμεν» και έτσι δεν λύτρωσε απλά τον άνθρωπο από το βάρος των συνεπειών της πτώσης αλλά εκπλήρωσε και τον τελικό του προορισμό. Ό,τι δηλαδή δεν κατάφερε ο Αδάμ, το πραγματοποίησε ο Χριστός και πιστοποίηση για αυτό αποτελεί η μετάβαση της ανθρώπινης φύσης Του στον Ουρανό… Έτσι το μήνυμα της Ανάληψης γίνεται και προσωπικό. Είναι μήνυμα και μία πρόσκληση συγχρόνως προς τον καθένα μας. Το ότι ο Χριστός ανελήφθη σωματικώς στον Ουρανό δεν είναι μια λεπτομέρεια, αλλά προσδοκία ελπίδας και χαράς για τους ανθρώπους κάθε εποχής».

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε, όπως συνηθίζεται, τα γαλακτοκομικά προϊόντα των ποιμνιοστασίων της περιοχής.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδος κ. Γεωργ. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Θουρίου, οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ορεστιάδος και πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ο Σεβασμιώτατος αφ´ εσπεράς χοροστάτησε στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο Αναλήψεως του Κυρίου στα Πετρωτά του τέως Δήμου Τριγώνου.