Χριστός Ανέστη!

IMG_4218

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών γιορτάσθηκε στις πόλεις και τα χωριά του Κεντρικού και Βορείου Έβρου και φέτος η Ανάσταση του Κυρίου. Οι ακρίτες βιώνουν την μεγάλη αυτή γιορτή της πίστεώς μας με αισθήματα βαθιάς κατάνυξης αλλά και εθνικής προσδοκίας καθώς το γεγονός της ανάστασης του Γένους για αιώνες ήταν και το ποθούμενο της Ρωμιοσύνης, που εδώ στη Θράκη, στέναξε κάτω από την τυραννία του δυνάστη για 600 περίπου ολόκληρα χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, που τη νύχτα της Αναστάσεως λειτούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, στο Πασχαλινό Μήνυμά του, μεταξύ άλλων αναφέρει· «Από τον κήπο της αγωνίας και το βαθύ σκοτάδι του· μέσα από την στενωπό του μαρτυρίου· έπειτα από τη θεωρία του φρικτού Γολγοθά σβήνει ο εναγώνιος θρήνος των Μυροφόρων, κατά την γαλήνια αυτή η νύκτα της μεγάλης προσδοκίας, εισερχόμεθα στον ολάνθιστο κήπο Ιωσήφ του από Αριμαθαίας. Εδώ, δίπλα στον Κενό Τάφο, με την Μαγδαληνή Μαρία, βυθιζόμεθα στην έκσταση και το θάμβος του όρθρου της μιας των Σαββάτων και αφυπνιζόμεθα στην φωταυγεία της θείας παρουσίας του Αναστάντος Κύριου!

Στα βάθη των καρδιών μας και απ΄ άκρου εις άκρον, σε όλη την κτίση, στα επουράνια, στα επίγεια και στα καταχθόνια, αντηχεί το φαιδρό της Αναστάσεως κήρυγμα: «Χριστός Ανέστη»! Και τα σύμπαντα πλημμυρίζουν από ανέσπερο φως, χαρά και ειρήνη.

Αλλά η ολόφωτη αυτή χαρμονή και ακύμαντη γαλήνη του όρθρου της Αναστάσεως δεν είναι μιας μόνο στιγμής και μιας μόνο ημέρας η τρισωραία και ευλογημένη έξαρση.  Η ανάσταση είναι το ύψιστο αγαθό του κόσμου. Είναι η θεία πραγματικότητα, η οποία, από της πρώτης εκείνης μιας των Σαββάτων, συνοδεύει την όλη πορεία της ζωής μας, παντού και πάντοτε, μέχρι τη συντέλεια του αιώνος…

Σε μια εποχή όπου όλα δείχνουν πως η παθητικότητα και η απελπισία έχουν κυριαρχήσει στις ανθρώπινες ψυχές, το μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου μας καλεί να μη μείνουμε στην μελαγχολία της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά να συνεχίσουμε προς την ελπίδα της Κυριακάτικης Λαμπρής».

Την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Διδυμοτείχου παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Δημήτριος Μπονώρας και πλήθος πιστών.