Ιερουργούντες την Προσκομιδή της Ανάστασης

IMG_4525

«Οι πιστοί πάντοτε έζησαν και βίωσαν τον Ήρωα της σημερινής βραδιάς και την εις Άδου κάθοδό Του ως κάθοδο αλκίμου ελευθερωτού… και ποτέ δεν πίστεψαν στην δύναμη του θανάτου αλλά πάντοτε στην αλήθεια της Ανάστασης. Για μας η ακολουθία της σημερινής βραδιάς δεν είναι θρήνος αλλά προεόρτια Αναστάσεως. Δεν είναι εξόδιος ακολουθία αλλά η ιερουργία της Προσκομιδής της Ανάστασης…» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής απευθυνόμενος στα πλήθη των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην Κεντρική Πλατεία του Διδυμοτείχου, κατά τη συνάντηση των Επιταφίων της πόλης, παρουσία του Βουλευτού Έβρου Αναστ. Δημοσχάκη, του Δημάρχου Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδη, του Διοικητού της XVI Μεραρχίας Στρατηγού Δημ. Μπονώρα, του Αστυνομικού Διευθυντού Ορεστιάδος Πασχάλη Συριτούδη και των λοιπών αρχών.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και βαθειάς συγκίνησης αθρώον προσήλθαν οι πιστοί μας στις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής στις πόλεις και τα χωριά, όπου και πάλι αναβίωσαν έθιμα των ημερών, που εκφράζουν την ευσέβεια και την βαθειά πίστη του ακριτικού λαού μας.

Ο Σεβασμιώτατος το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής χοροστάτησε στην ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και το απόγευμα στην ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.