Έναρξη έτους Στεφάνου Καραθεοδωρή

IMG_0004

Με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου της παραμεθόριας κωμόπολης της Νέας Βύσσας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων προς τιμήν του Ευεργέτου της Ρωμηοσύνης και διακεκριμένου επιστήμονος Στεφάνου Καραθεοδωρή (1789 -1867), ο οποίος γεννήθηκε στο Μποσνοχώρι της Αδριανούπολης, που απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από τη σημερινή κωμόπολη της Νέα Βύσσας, στην οποία εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες το 1923 οι κάτοικοί του.

Προ μηνών ο Δήμος Ορεστιάδος προς τιμήν της διακεκριμένης προσωπικότητας του Στεφάνου Καραθεοδωρή και των απογόνων του, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την κοίμησή του, ονόμασε το 2017 έτος Στεφάνου Καραθεοδωρή και αποφάσισε τη διοργάνωση πολλών συναφών εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα την επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Ορεστιάδα και τη Νέα Βύσσα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος, παρουσία του Δημάρχου Βασ. Μαυρίδη και του Κοσμήτορος της Σχολής Γεωπονίας και Δασοπονίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που εδρεύει στην Ορεστιάδα, ευλόγησε τη Βασιλόπιτα του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Βύσσης «Στέφανος Καραθεοδωρή» και συνεχάρη τον Πρόεδρο του και Αντιδήμαρχο Ορεστιάδος κ. Χρ. Ορμανλίδη για την αξιέπαινη πρωτοβουλία ανάδειξης στο Πανελλήνιο της εξαιρετικής και πολυτάλαντης προσωπικότητας του Στεφάνου Καραθεοδωρή.