«Αθανάσιον και θανόντα ζήν λέγω, οι γαρ δίκαιοι ζώσι και τεθνηκότες»

IMG_9515

Με ιεροπρέπεια και λαμπρότητα τίμησε η πόλη του Διδυμοτείχου τον πολιούχο και έφορο της Μέγα Αθανάσιο, παρά τις συνεχιζόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο πρόσφατα ανακαινισμένος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου στο Φρούριο (Καλέ) της πόλης, όπου η βαθειά ευλάβεια προς τον προστάτη τους οδήγησε τα βήματα κλήρου και λαού, μικρών και μεγάλων, επωνύμων και ανωνύμων.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων προέστη ο οικείος Επίσκοπος, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος χοροστάτησε αφ’ εσπέρας στην ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους άρτους και δανειζόμενος τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου από το εγκώμιο του προς τον Μέγα Αθανάσιο «Αθανάσιον επαινών αρετήν επαινέσομαι» μίλησε για τις αρετές του Αγίου.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ευχαριστιακής Συνάξεως και μίλησε επίκαιρα για την συνέπεια που πρέπει να διέπει την πίστη μας και τις πράξεις μας, λέγοντας χαρακτηριστικά· «Πολλοί από μας αγανακτούμε και διαμαρτυρόμαστε, όταν ακούμε για το ενδεχόμενο χωρισμού Εκκλησίας και κράτους. Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν η ορθόδοξη διδασκαλία να ξεκόψει από την ιστορική πορεία του ελληνικού λαού. Δυστυχώς όμως, αυτή η αγανάκτηση εξασθενεί δραματικά, όταν εμείς οι ίδιοι εκτοπίζουμε στην καθημερινότητά μας τις πλέον θεμελιώδεις αρχές της ορθόδοξης πίστης, που υποτίθεται ότι αποτελεί το κέντρο της ζωής μας. Πώς συμβιβάζεται ο σεβασμός προς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, ως εικόνα Θεού, με το μίσος και την περιφρόνηση προς τον συνάνθρωπο; Πώς συμβαδίζει η μίμηση ενός Θεού αγάπης και προσφοράς με την αναζήτηση του κέρδους, πέρα από κάθε νομιμότητα και εντιμότητα; Εξανιστάμεθα, όταν η Εκκλησία περιθωριοποιείται. Εμπράκτως όμως είναι η δική μας ασυνέπεια εκείνη που άφησε την οικογένεια χωρίς πρότυπα, τη δημόσια ζωή χωρίς εντιμότητα, την πολιτική χωρίς αρχές, την εξουσία χωρίς δικαιοσύνη, την Παιδεία χωρίς όραμα και την πατρίδα μας έρμαιo στον κυνισμό και στην απληστία των κέντρων του χρήματος».

Μετά την Θεία Λειτουργία λιτανεύθηκε η ιερή εικόνα του Αγίου Αθανασίου, έγινε δέηση στην Κεντρική Πλατεία της πόλης και η πομπή κατέληξε στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Δημ. Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Χαρ. Λαλούσης, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Αναστ. Σπανός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης και άλλοι επίσημοι.

Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος προσήλθε στη συνοικία της Ταμπακιάς Διδυμοτείχου, όπου δίπλα στο εκεί Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου οι ευλαβείς «Ψαράδες» προσέφεραν «κουρμπάνι» στη μνήμη του Αγίου. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε αγιασμό, ανέγνωσε τις κατάλληλες ευχές και ευλόγησε τα εδέσματα.