Διδυμότειχο· Τόπος μαρτυρίου

14908201_1278440082228409_8303008498377310320_n

Η μνήμη του Οσιομάρτυρος Ιακώβου του Νέου και των μαθητών αυτού Ιακώβου του Διακόνου και Διονυσίου του Μοναχού, που μαρτύρησαν στο Διδυμότειχο και ετελειώθησαν στην Αδριανούπολη, την 1η  Νοεμβρίου 1519, εωρτάσθηκε στο Διδυμότειχο την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, όπως έχει καθιερωθή με Εγκύκλιο του 1972 απ’ τον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο (Πούλο).

Την Κυριακή, 6 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε., παρακλήσει του Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, ο οποίος ευρίσκετο στην Κομοτηνή σε  συλλείτουργο μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβου και του επιχωρίου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου προσωρινά φυλάσσονται τα ιερά λείψανα τον Οσιομαρτύρων, λόγω των συνεχιζομένων εργασιών αποκαταστάσεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αθανασίου.

Τον Θεοφιλέστατο επλαισίωσε ο εν Ηνωμέναις Πολιτείαις Αμερικής διακονών, υπό το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Alazrai, ο οποίος επί σειρά ετών υπηρέτησε ως Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού. Αμφοτέρους καλωσώρισε ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Χειμώνας διερμηνεύοντας τα αισθήματα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και των χριστιανών μας.