Κυριακή Ε΄ Λουκά

IMG_7548

«Ο Χριστός δεν ήλθε για να φέρει επανάσταση που ανατρέπει τα εγκόσμια· ήλθε για να φέρει Ανάσταση στις καρδιές των ανθρώπων, η οποία ανυψώνει από τα επίγεια στα επουράνια. Έθεσε το παράδειγμα του πλουσίου γιατί αποτελεί την ακρότητα της σκληροκαρδίας, η οποία προέρχεται από την ακόρεστη όρεξη για την ικανοποίηση των επιθυμιών μας, η οποία προτάσσει το «θέλω» και αδιαφορεί για το «μοιράζομαι». Μάθαμε να μιλάμε για την κρίση που μαστίζει την εποχή μας και να κατηγορούμε, αυτοεξαιρούμενοι, τους υπαίτιους. Η κρίση, καλώς ή κακώς, έφερε πολλούς Λάζαρους μπροστά μας. Δε μπορούμε πλέον να πούμε ότι δεν υπάρχουν φτωχοί, άστεγοι, πεινασμένοι, πρόσφυγες θαλασσοδαρμένοι, θύματα όλοι της ίδιας αρπακτικής λογικής που διακατέχει όσους είναι ή όσους θέλουν να γίνουν πλούσιοι. Κι αν οι τσέπες μας άδειασαν, καιρός να γεμίσουμε τις καρδίες μας, ώστε να ξεχειλίσουν έτσι απλά, να αγκαλιάσουν τον αδελφό, όπου αδελφός είναι ο κάθε άνθρωπος…Ο πλούσιος δεν κατακρίθηκε επειδή κατείχε πολλά αγαθά, αλλά γιατί δεν νοιάστηκε για το πρόβλημα του φτωχού Λαζάρου. Το ίδιο κι εμείς θα λογοδοτήσουμε, όσο συνεχίζουμε να ασχολούμεθα με «τα δικά μας προβλήματα» και αδιαφορούμε για τον πλησίον. Η όποια κρίση αποδεικνύεται μικρή, όταν οι καρδιές πλημμυρίζουν από την αγάπη που ο Χριστός δίδαξε, γιατί οι μικροί γίνονται πλούσιοι, μεγαλουργούν και αποστομώνουν τους σοφούς. Αυτό κι αν είναι θαύμα!» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δαμασκηνός ερμηνεύοντας την παραβολή «του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου» στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Πρωτοκκλησίου, όπου λειτούργησε την Κυριακή, 30 του μηνός Οκτωβρίου ε.ε., παρουσία του Διοικητού της 50ης Ταξιαρχίας, Ταξιάρχου Άγγελου Ιλαρίδη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, με πρωτοβουλία του εφημερίου της ενορίας Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου Γουλινάκη, εψάλη Τρισάγιο για την ανάπαυση του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας κυρού Δαμασκηνού (+6.11.2012) με τον οποίο ούτος συνεδέετο πνευματικά.

Ο Σεβασμιώτατος στο  τέλος συνεχάρη τον π. Κύριλλο για το έργο του και τη διακονία του στην παραμεθόρια ενορία του Πρωτοκκλησίου, που βρίσκεται στις υπώρειες των Πομακοχωρίων.