Ο Θανατός μου ζωή σου!

13140649_1152785091428020_1815493444_n

«Μέσα στη διαδικασία του χρόνου έρχεται το Πάσχα της άνοιξης με  την γιορταστική χαρά της φύσης, με το μεθύσι της ευωδίας αλλά και με τη  θεραπεία της φθοράς. Ο Χριστός σε μια κοινωνία που εφαρμόζει το «o θανατός σου η ζωή μου» με το δικό Του το Σταυρό και την δική Του Ανάσταση έρχεται να μας διδάξει με το ζωηφόρο λόγο Του κάτι τελείως διαφορετικό. «Ο θανατός μου ζωή σου»· τόνισε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς ενώπιον χιλιάδων πιστών που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου, όπου κατά παράδοση συναντώνται οι Επιτάφιοι των κεντρικών ενοριών της πόλεως. Της λιτανεύσεως του Επιταφίου προηγήθηκε η ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, της οποίας προέστη ο οικείος Μητροπολίτης. Τον Επιτάφιο ακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της  XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης και πλήθος κόσμου. Σημειωτέον ότι την λιτανεία των Επιταφίων στο Διδυμότειχο συνηθίζουν να παρακολουθούν και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της πόλης με κεριά αναμμένα.

Ο Σεβασμιώτατος το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής χοροστάτησε στην ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στον κατάμεστο από πλήθος Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, όπου και μίλησε επί του αγιογραφικού χωρίου «εις των στρατιωτών λόγχη την πλευράν αυτού ένιξε και ευθέως εξήλθεν αίμα καί ύδωρ».

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε επί του Ιερού Κουβουκλίου του Επιταφίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, όπου μικροί και μεγάλοι προσήλθαν ομοθυμαδόν στη Θεία Κοινωνία.