Ο Μακαριώτατος στο Διδυμότειχο

IMG_0506

Την ακριτική Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου επισκέπτεται από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, 18ης Απριλίου ε.ε. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με πρώτο σταθμό την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, το Διδυμότειχο. Τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του υπεδέχθη στην προ του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας πλατεία ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος της πόλεως Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης και Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης  Συριτούδης.

Κάτω από τη σκιά της 90τ.μ. γαλανόλευκης που στολίζει το κωδωνοστάσιο του Καθεδρικού Ναού, οι αρχές, ο ιερός κλήρος, εκπρόσωποι των φορέων, οι μαθητές των σχολείων με τις σημαίες τους, οι σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων με θρακιώτικες ενδυμασίες και πλήθος κόσμου με τις προσήκουσες τιμές υποδέχθηκαν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας μας με αισθήματα συγκινήσεως και ενθουσιασμού.

Ακολούθησε Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό, προσφωνήσεις εκ μέρους του επιχώριου Μητροπολίτου και του Δημάρχου της πόλεως και η αντιφώνησή του Μακαριωτάτου. Στη Δοξολογία παρέστη και Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου. Ο Σεβασμιώτατος στην προσφώνηση του προς τον Μακαριώτατο τον καλωσόρισε στη βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, ένα τόπο συνάντησης πολιτισμών, ανθρώπων και θρησκειών, όπως είπε, και τον ευχαρίστησε για το άοκνο ενδιαφέρον του προς τους ακρίτες και τη συμπαράσταση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο κοινωνικό και προνοιακό έργο της Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε «σήμερα το Διδυμότειχο γιορτάζει το Πάσχα πριν από το Πάσχα γιατί η παρουσία Σας εδώ, Μακαριώτατε, μας γεμίζει ελπίδες να συνεχίσουμε να φυλάμε Θερμοπύλες».

Εξερχόμενος του Ναού ο Μακαριώτατος ετέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Κτίτορος του Ναού μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικηφόρου (+2009).

Μετά από μία σύντομη δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού και ξενάγηση στο Εκκλησιαστικό Μουσείο ο Μακαριώτατος μετέβη στο Νοσοκομείο της πόλεως, όπου παρέδωσε υγειονομικό υλικό στον Προϊστάμενο της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κωσταντίνο Βαφειάδη, επί παρουσία του Γενικού Διευθυντού της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» Κωνσταντίνο Δήμτσα, η οποία στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια πρόθυμα το προνοιακό κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια Μακαριώτατος συνοδευόμενος από το Διοικητή της XVI Mεραρχίας Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση επισκέφθηκε το Ελληνικό Φυλάκιο Πυθίου, δίπλα στον ποταμό Έβρο, μίλησε στους στρατευμένους, τους εμψύχωσε και τους μοίρασε μικρές ευλογίες. Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Διδυμότειχο ολοκληρώθηκε με γεύμα στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου, όπου και κατέλυσε.