Στώμεν καλώς…

IMG_8439 (1024x683)

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ριζίων ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς την Κυριακή 8 Νοεμβρίου ε.ε., όπου συρρέει κατά παράδοση πλήθος πιστών ευλαβουμένων τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, η θαυματουργή εικόνα του οποίου μεταφέρθηκε εκεί από την Αδριανούπολη, μετά την εκκένωσή της από τους χριστιανούς. Ο Σεβασμιώτατος κηρύττων τον θείο λόγο, μεταξύ άλλων τόνισε·

«Οι άγγελοι αποτελούν ζωντανή πραγματικότητα και δεν είναι καθόλου φαντασία. Είναι ενεργητικές, δραστήριες παρουσίες μέσα στο δημιουργημένο από το Θεό κόσμο, του οποίου αποτελούν δυναμικό μέρος. Αγνοώντας την παρουσία τους, την βοήθειά τους, την φροντίδα τους για μας, στερούμε τον εαυτό μας από μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς, δύναμης και ελπίδας. Ζούμε σε μια εποχή που επικρατεί ο τρόμος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος και επίμονα εκλιπαρούμε για ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Οι αλλεπάλληλες ειδήσεις για εκτεταμένες συμφορές στη φύση – πλημμύρες, ξηρασίες, σεισμοί (πόσα άραγε από αυτά είναι φυσικά και όχι συνέπεια της ανθρώπινης κακοποίησης της φύσης;) συντρίβουν την καρδιά μας, κυριαρχούν στο μυαλό μας και στραγγίζουν κάθε ικμάδα ζωής μέσα μας. Σε αυτόν, λοιπόν, τον κόσμο είναι τόσο ελπιδοφόρο να ξέρουμε ότι υπάρχουν άγγελοι που μας διακονούν, ότι οι άνθρωποι, τα έθνη, οι χώρες, η γήινη σφαίρα, το σύμπαν ολόκληρο, έχουν τους αγγέλους φύλακες τους! Ίσως, παρά τις καταστρεπτικές ενέργειες των ανθρώπων, η ισορροπία μπορέσει να διατηρηθεί, το κακό να αντισταθμισθεί και οι χειρότερες συνέπειες να αποτραπούν. Έχουμε πολλούς λόγους να προσευχόμεθα στον Κύριο των αγγέλων να στείλει τους διακόνους Του εις βοήθεια μας για να μας οδηγούν και να μας προστατεύουν αυτούς τους καιρούς της μέγιστης ανάγκης».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη της Δοξολογίας επί τη εορτή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ προστάτου της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 1η ΜΣΕΠ, που εδρεύει στο Διδυμότειχο.

Το εσπέρας της προηγουμένης ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμέγιστων Ταξιαρχών Σαγήνης – Ορεστιάδος, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επί του Αρχαγγελικού παραγγέλματος «Στώμεν καλώς».