ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ 2015

IMG_2945

Διδυμότειχο – Σέρβια – Άρτα. Τρεις βυζαντινές Καστροπολιτείες που τις συνδέουν πρόσωπα κοινού ενδιαφέροντος και αγώνας για την επιβίωση της Ρωμιοσύνης στα δίσεκτα χρόνια, που ακολούθησαν μετά την πρώτη άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204.

Μνήμες της εποχής, λοιπόν, εκείνης ξαναζωντάνεψαν στο Διδυμότειχο, αυτές τις μέρες με αφορμή την μνήμη του Αγίου ένδοξου Βασιλέως Ιωάννου Γ΄ Δούκα  Βατατζή, του Ελεήμονος (1193 – 1254) του εκ Διδυμοτείχου.

Η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με την ευκαιρία αυτή κάθε χρόνο διοργανώνει σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με το τίτλο ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ. Φέτος οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το διήμερο 3 και 4  του μηνός Νοεμβρίου ε.ε. με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου.

Συγκεκριμένα το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου ε.ε. ο φιλοξενούμενος Αρχιερεύς και ο οικείος Μητροπολίτης υπεδέχθησαν απότμημα ιερού λειψανου της Αγίας Θεοδώρας, Βασίλισσας της Άρτας, που γεννήθηκε μεν στα Σέρβια αλλά είχε την οικογενειακή  της καταγωγή από το Διδυμότειχο. Το ιερό λείψανο της Αγίας εκόμισε προς διηνεκή αγιασμό και ευλογία των πιστών του Διδυμοτείχου ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλακιάς. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμα εκδήλωση μεγαλοκαρδίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου προς τους ακρίτες μας. Σημειωτέον ότι οι δύο άγιοι Ιωάννης Βατάτζης και Θεοδώρα στα μέσα του 13ου αιώνα εκτός από την κοινή τους καταγωγή συνήψαν συνοικέσιο μεταξύ του υιού της δευτέρας Νικηφόρου και της εγγονής του αγίου Μαρίας, κόρης του μετέπειτα αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου Β΄ Λάσκαρη.

Μετά την υποδοχή του λειψάνου ακολουθήσε Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, ο όποιος ευλόγησε τους άρτους και μίλησε για τους αγίους σαν πρότυπα άρχοντος.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής της Θείας Λειτουργίας προέστη ο φιλοξενούμενος Μητροπολίτης, τον οποίο επλαισίωσε ο επιχώριος Αρχιερεύς, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κοζάνης Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλακιάς και ο ιερός κλήρος της πόλεως του Διδυμοτείχου.