Ελευθέρια Διδυμοτείχου – Μνήμη Θρακών αγίων

11295638_881392378599850_3185317473561629620_n

Την απελευθέρωσή του από την μακραίωνη τυραννία εόρτασε το Διδυμότειχο την τρίτη Κυριακή του Μαΐου, κατά το ειωθός. Με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας ο ακριτικός λαός μας είδε τη γαλανόλευκη να κυματίζει στο Κάστρο την 19η Μαΐου 1920. Με βαθειά χαραγμένη την εμπειρία εκείνη οι νεώτερες γενιές ενθυμούνται αυτή την μέρα και με θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τιμούν τα γεγονότα και αντλούν φρόνημα αγωνιστικό.

Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ  καθιερώθηκε αυτή την ημέρα να τιμάται η μνήμη των Θρακών αγίων, μιας και οι άγιοι της πίστεως μας με το μαρτύριο τους κράτησαν αναμένη την ελπίδα για τη λευτεριά του υπόδουλου λαού μας.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας προέστη ο επιχώριος Επίσκοπος, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου 16 Μαΐου ε.ε. υποδέχθηκε τα λείψανα του αγίου Ραφαήλ και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό. Την επομένη, Κυριακή του Τυφλού, 17 Μαΐου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος μετά τη Θεία Λειτουργία προέστη της Δοξολογίας και τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Γεώργιος Καϊσας, Αναστασία Γκαρά, Δημήτριος Ρίζος και Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ελεονώρα Μοσχοφίδου,  ο Διοικητής του 4ου Σώματος Στρατού Στρατηγός Ιωσήφ Μαυράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πσασχάλης Συριτούδης και άλλοι επίσημοι.