Τον νοερόν αδάμαντα της καρτερίας

Ag-Georgios-2011

Η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου τιμήθηκε στην ακριτική επαρχία μας σε Ναούς και Παρεκκλήσια που είναι αφιερωμένα στο όνομα του αλλά και σε στρατιωτικές μονάδες, καθώς είναι ο προστάτης άγιος του Ελληνικού Στρατού.
Ο Άγιος Γεώργιος τιμάται ιδιαιτέρως στην παραμεθόρια περιοχή μας ως Στρατιωτικός άγιος, που προστατεύει τα σύνορα της Πατρίδας και τα στρατευμένα νειάτα της. Επίσης οι μουσουλμάνοι της περιοχής  ευλαβούνται εξαιρετικά τον άγιο, στον οποίο προσφέρουν αφιερώματα και τάματα.
Επίκεντρο του εορτασμού η πόλις του Σουφλίου όπου πανηγύριζε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός, κτίσμα του 1852. Της Θείας Λειτουργίας και της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς. Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αλ. Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Αρ. Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευ. Πουλιλιός, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Γεω. Λιάκος, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος οι επίσημοι μετέβησαν στην έδρα της 50ης Ταξιαρχίας στο Σουφλί, όπου ο Σεβασμιώτατος προέστη της Δοξολογίας επί τη μνήμη του προστάτου του Ελληνικού Στρατού.

Το εσπέρας της παραμονής της εορτής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην παραμεθόρια κωμόπολη των Καστανεών, όπου προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού και της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό. Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυρ. Γεροντόπουλος, ο βουλευτής Έβρου Αλ. Δερμεντζόπουλος, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Ιω. Μακρής και άλλοι επίσημοι.

Ανήμερα της εορτής το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Μεθέορτου Εσπερινού και της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνος στον επίσης πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Βύσσης, στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Προσήλθαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυρ. Γεροντόπουλος, ο Βουλευτής Έβρου Αλ. Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Αρ. Γιαννακίδης, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Ιω. Μακρής και πλήθος πιστών.