Το Διδυμότειχο τίμησε τον Πολιούχο του

IMG_3593

Με πάνδημη συμμετοχή των αρχών και του λαού το Διδυμότειχο τίμησε τον πολιούχο του Άγιο Αθανάσιο, στον ομώνυμο ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό στο βυζαντινό Κάστρο της πόλης, που ξανάζησε παλιές όμορφες εποχές, όταν «ο Καλές» έσφιζε από τη ζωή της Ρωμιοσύνης. Ο Μητροπολιτικός Ναός κτισμένος το 1834 πάνω σε απομεινάρια βυζαντινής Μονής, δεσπόζει της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου στη συμβολή του με τον Έβρο ποταμό.

Ιδιαίτερης αξίας ήταν η συμμετοχή στον εορτασμό του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου –Τήνου κ. Δ ω ρ ο θ έ ο υ, ο οποίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και μίλησε καταλλήλως. Ο Σεβασμιώτατος Δ ω ρ ό θ ε ο ς μετέφερε στον ακριτικό λαό του Διδυμοτείχου την ευλογία της Μεγαλόχαρης από την Τήνο και ευχήθηκε η Παναγία να προστατεύει το Γένος των Ελλήνων.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και την ευλογία των κολλύβων, προς τιμήν του αγίου, σχηματίσθηκε πομπή και λιτανεύθηκε η θαυματουργή εικόνα του αγίου. Την Θεία Λειατουργία και την λιτανεία παρακολούθησαν οι βουλευτές Έβρου Γεωργ. Ντόλιος και Αλεξ. Δερμεντόπουλος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Στρατηγός Ιωσ. Μαυράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, οι μαθητές των σχολείων και πλήθος πιστών. Η πομπή κατέληξε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, στο εντευκτήριο του οποίου στη συνέχεια δόθηκε δεξίωση για όλους.

Ο οικείος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον υψηλό φιλοξενούμενό του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου κ. Δωρόθεο, τους επισήμους και τον πιστό λαό του Θεού  για τη συμμετοχή τους στον εορτασμό προς τιμήν του προστάτου της πόλης αγίου Αθανασίου και τόνισε ότι αυτές οι λατρευτικές εκδηλώσεις είναι ευκαιρίες συνάντησης μας με το Θεό, με τους αγίους και με τους συνανθρώπους μας. Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμ. Δαμασκηνό Al-azrai και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την άρτια διοργάνωσή της πανηγύρεως.

Μετά ταύτα οι Σεβασμιώτατοι και οι αρχές μετέβησαν στη συνοικία των «Ψαράδων», που ιδιαίτερα ευλαβούνται τον άγιο, και ευλόγησαν τα «κουρμπάνια» που με τόσο ζήλο και αφοσίωση στην παράδοση ετοίμασαν οι φτωχοί μεν αλλά βαθύτατα ευλαβείς κάτοικοι της συνοικίας.