Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου…

agios_nektarios20

«Την ώρα της κρίσης και της αποστασίας με την ταπείνωσή του ο Αρχάγγελος Μιχαήλ συγκράτησε τα ουράνια Τάγματα, πιστά και αφοσιωμένα στο Δημιουργό παραγγέλλοντας «Στῶμεν καλῶς, στῶμεν μετά φόβου». Την ίδια ώρα το τάγμα του Εωσφόρου, γεμάτο από εγωισμό και έπαρση απομακρύνοταν από τη Χάρη του Θεού μεταπίπτοντας από Τάγμα αγγελικό σε Τάγμα διαβολικό, μιας και έκτοτε εκείνο και ο αρχηγός του δια-βάλλουν στη Δημιουργία το έργο του Θεού», τόνισε σε επίκαιρη ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, επί τη εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ριζίων, όπου χοροστάτησε την παραμονή της εορτής στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού. Εδώ κατά παράδοση προσέρχονταν χιλιάδες πιστών από τις πόλεις και τα χωριά του Βορείου Έβρου για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που έφεραν με πολλή πίστη οι πρόγονοί μας από την Αδριανούπολη.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, 8 Νοεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγήνης Ορεστιάδος, όπου προσήλθαν για να εκκλησιασθούν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος, οι μαθητές των σχολείων της περιοχής και πλήθος πιστών.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και ευλόγησε τους άρτους στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου στον Πύργο Ορεστιάδος.

Το Σάββατο, 9 του μηνός Νοεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Πετρωτά, του τέως Δήμου Τριγώνου, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου μίλησε για την αγγελική ζωή του Θρακιώτη Αγίου Νεκταρίου, για την υπομονή και την υπακοή του στο θέλημα του Θεού, για την πίστη του, την ταπείνωσή του και την δύναμη της προσευχής του.