Χριστός Ανέστη

anastasi

«Στον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη» συμπυκνώνεται και η πρόσκληση στον καθένα μας για μια βιωματική έξοδο: Από την ψυχική ραθυμία στην πνευματική εγρήγορση. Από την υποκρισία και την ανομία, στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Από την απομόνωση του ατομισμού μας στην ενεργό αλληλεγγύη. Από την αποκαρδίωση και το φόβο, στην ελπίδα και την ειρηνική χαρά. Από την ολιγοπιστία, στη συνειδητή πίστη. Από αυτό πού είμαστε σέ αυτό πού ο Αναστάς Κύριος θέλει να γίνουμε: άνθρωποι πού θα χαιρόμεθα την αγάπη Του και θα την ακτινοβολούμε» τόνισε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ό ς, στο Πασχαλινό Μηνυμά του πρός το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο Σεβασμιώταος στα πλαίσια της ποιμαντικής του μέριμνας για το στράτευμα το απόγευμα του Μ. Σαββάτου τέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στο ακριτικό Φυλάκιο Διλόφου (στο τριεθνές Ελλάδος – Βουλγαρίας – Τουρκίας) παρουσία του Στρατηγού Ιωσ. Μαυράκη, Διοικητού της 16ης Μεραρχίας και του Διοικητού του 21ου Συντάγματος. Εμψυχώνοντας τους ακρίτες τους μίλησε καταλλήλως, τους διένειμε την Καινή Διαθήκη, προσφορά της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, και τέλος τους μοίρασε πασχαλινές λαμπάδες.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος έψαλλε το «Χριστός Ανέστη» και στη συνέχεια ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου κ. Παρ. Πατσουρίδη και πολυπληθούς εκκλησιάσματος.

Την Κυριακή του Πάσχα, το πρωί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και το απόγευμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Κατά το ειωθός η ευαγγελική περικοπή ανεγνώσθη στα ρωσικά, αραβικά, αγγλικά, λατινικά, ιταλικά, ρουμανικά, τουρκικά, ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά.

Στο τέλος των ιερών αυτών ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα πασχαλινά αυγά και στη συνέχεια τα μοίρασε στους πιστούς.