Πανήγυρη Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου

3 (600x800)

Με αισθήματα εθνικού παλμού και με ιεροπρέπεια ο ακριτικός λαός του Διδυμοτείχου και της περιχώρου εόρτασε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καθ’ ην πανηγυρίζει και ο περικαλλής Ιερός Προσκυνηματικός Ναός Παναγίας της Ελευθερωτρίας, ο οποίος ανηγέρθη ευγνωμοσύνης ένεκα προς την Υπέρμαχο Στρατηγό του Γένους, από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νικηφόρο (+2009).

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Δαμασκηνού προσήλθαν και συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μπιαλίστοκ και Γκντάνσκ κ. Ιάκωβος Ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, και ο Θεοφ. Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής του Ιεραποστολικού Οργανισμού της «Αποστολικής Διακονίας».

Την παραμονή, Σάββατο 27 Οκτωβρίου ε.ε. το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε στο κέντρο της πόλεως του Διδυμοτείχου τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, εις την τιμήν του οποίου διαμορφώνεται παρεκκλήσιο στο Ιερό Προσκύνημα.

Στη συνέχεια τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε και μίλησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, πλαισιούμενος από τους άλλους δύο Αρχιερείς.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου ε.ε. στον Όρθρο χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης και ακολούθησε η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Μπιαλίστοκ και Γκντάνσκ κ. Ιακώβου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία, το τρισάγιο στο Ηρώο και η παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της ΧVΙ Μεραρχίας Στρατηγός κ. Χρ. Χαλκίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιωργ.Ούστογλου, και εκπρόσωποι φορέων.