Ημέρες Δεκαπενταυγούστου

DSC02597

Γύρω από δύο μεγάλους εορταστικούς πόλους, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και την Κοίμηση της Θεοτόκου, στρέφεται η ψυχή του λαού μας στο κέντρο του καλοκαιριού, στην περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Στα νησιά, στις πεδιάδες, στα ορεινά χωριά, στις σκονισμένες πολιτείες μας, η δέησις και ο ύμνος στην «Τιμιωτέραν των χερουβείμ», η ενατένιση και ο στοχασμός της Μεταμορφώσεως ανοίγουν λυτρωτικά τους ορίζοντες της σκέψης μας, ώστε να δούμε καλύτερα το άμεσο και το έσχατο νόημα της ανθρώπινης υπάρξεως. Αποκαλύπτουν μέσα σε μια ατμόσφαιρα προσευχής το μυστήριο σχετικά με τη φ ύ σ η  και την κ λ ή σ η του ανθρώπου.

Ο ευσεβής λαός του Βορείου Έβρου με κατάνυξη υποδέχθηκε τις μέρες αυτές συρρέοντας οι πιστοί μας στις εκκλησίες για να εναποθέσει στην Δέσποινα την προσευχή του και να της εμπιστευθεί  την αγωνία του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Τετάρτη 1η Αυγούγου ε.ε. ιερούργησε στον  Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου του παραμεθορίου Θεραπειού και τέλεσε τον Αγιασμό της πρωτομηνιάς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας χοροστάτησε και μίλησε στην ακολουθία της Μικρής Παράκλησης στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου Μάνδρας και στη συνέχεια στην ενορία Αγίου Αθανασίου Πρωτοκκλησίου.

Την Πέμπτη, 2 Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Χιονάδων, όπου τιμάται ο Πρωτομάρτυς και Αρχιδιάκονος Στέφανος σε Παρεκκλήσιο του Ναού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και μίλησε στην ακολουθία της Μεγάλης Παράκλησης στην ενορία Αγίου Κωνσταντίνου Ρηγίου και εν συνεχεία στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Πετράδων.

Το Σάββατο, 4 Αυγούστου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον υπό αναστήλωση Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής του χωριού Κυριακής και τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Ιωάννη Βογιατζή. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Πραγγίου και ευλόγησε την αρτοκλασία των μεταναστών που «ανταμώνουν» αυτές τις μέρες στη γενέθλια γη.