Εγκαίνια Νέων Εγκαταστάσεων Τράπεζας Αγάπης Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος

+Χ+¦+¦_Ν+_+- 2392 (800x600)

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Τράπεζας Αγάπης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος τελέστηκαν το πρωί της 17ης Ιουλίου ε.ε. από τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, του Στρατού, των διακονισσών της Τραπέζης Αγάπης και πλήθους κόσμου.

Η Τράπεζα Αγάπης θα φιλοξενείται πλέον στο ανακαινιζόμενο Επισκοπείο Ορεστιάδος (παλαιό Οικοτροφείο). Για το σκοπό αυτό ανακαινίστηκε ένα μεγάλο μέρος του κτηρίου για να μπορέσει να φιλοξενήσει την κουζίνα, την τραπεζαρία, και τις αποθήκες των τροφίμων. Ανακαινίστηκαν επίσης η αίθουσα Βυζαντινής Μουσικής, το στούντιο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως και η αίθουσα που θα στεγάσει τη βιβλιοθήκη, με την προοπτική το Επισκοπείο Ορεστιάδος να λειτουργήσει προσεχώς ως Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Προηγήθηκε Θ. Λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος με την ευκαιρία της πανηγύρεως του Ι. Παρεκκλησίου της Αγ. Μαρίνης στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Ο Ιερός Ναός Αγ. Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος, στα πλαίσια της φιλάδελφης διακονίας του, προέβη στην οργάνωση και σύσταση καθημερινού συσσιτίου για τους απόρους αδελφούς μας το έτος 2008. Τον «άρτον τον επιούσιον», δηλαδή την καθημερινή τροφή που οι άποροι αδελφοί  μας στερούνται, προσφέρει η Ενορία των Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, με τη συνδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως, των Ενοριτών αλλά και με τη βοήθεια μιας πληθώρας εθελοντριών γυναικών. Στα 5 περίπου χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας Αγάπης η ωφέλεια είναι διπλή. Από τη μία εκατοντάδες αδελφοί μας ανακουφίστηκαν με την καθημερινή δωρεάν σίτιση και τη διανομή τροφίμων και από την άλλη όλοι αυτοί που προσέφεραν εθελοντική εργασία ωφελήθηκαν πνευματικά. Οι ανάγκες όμως δυστυχώς μεγάλωσαν. Η μικρή αίθουσα που μέχρι τώρα νοίκιαζε ο Ναός δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει τις ανάγκες που προέκυψαν από την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας.

Με την προτροπή του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού αλλά και την οικονομική στήριξη του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως μεταφέραμε τις εγκαταστάσεις της Τράπεζας Αγάπης στο Επισκοπείο Ν. Ορεστιάδος (παλαιό Οικοτροφείο), ύστερα από  την ανακαίνιση που έγινε. Μεγάλη και άνετη η κουζίνα για να διευκολύνονται στο έργο τους οι κυρίες, δύο αποθήκες για τους καταψύκτες και τα τρόφιμα και μια άνετη τραπεζαρία. Η κουζίνα  είναι εξοπλισμένη με την απαιτούμενη σύγχρονη υποδομή: φούρνοι, ψυγεία, καταψύκτες, λάντζες και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε η παρασκευή του φαγητού να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, σε διπλανό χώρο  υπάρχει τραπεζαρία για όσους εκ των δικαιούχων επιθυμούν να γευματίσουν επιτόπου.

Σήμερα σιτίζονται καθημερινά περί τα 70 πρόσωπα και το φαγητό προσφέρεται εντελώς δωρεάν, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα ενισχύονται με τρόφιμα πάνω από 30 οικογένειες στην πόλη της Ν. Ορεστιάδος. Επίσης η μέριμνα της Τράπεζας Αγάπης ξεπερνάει τα όρια της πόλεως μοιράζοντας τρόφιμα και στις άπορες οικογένειες των χωριών ολοκλήρου του Δήμου Ορεστιάδος σε μηνιαία βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χριστιανοί της πόλεως της Ν. Ορεστιάδος αποδέχτηκαν, με πολλή χαρά και διάθεση προσφοράς, την πρόσκληση από μέρους της Ενορίας τους να συμβάλλουν στο  έργο αυτό.  Έτσι, πάνω από 35 κυρίες βοηθούν εθελοντικά στην παρασκευή των γευμάτων, ενώ επαγγελματίες και ιδιώτες έσπευσαν να συνδράμουν με την προσφορά τους.

Σε εποχές δύσκολες, όπως και αυτή που διανύουμε τώρα με εκατοντάδες συνανθρώπους μας να στερούνται ακόμα και των βασικών ειδών απαραίτητων για την επιβίωσή τους, η Εκκλησία είναι παρούσα για να προσφέρει απλόχερα τη διακονία της στον πάσχοντα αδελφό. Και επειδή Εκκλησία είμαστε όλοι μας κληρικοί και λαϊκοί παρακαλούμε να συνεχίσετε να δείχνεται το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια αγάπη για το έργο αυτό. Και να μην ξεχνάμε ότι τώρα που οι καταστάσεις  οικονομικά έγιναν δυσκολότερες πρέπει και από το υστέρημα μας να βοηθάμε τους ασθενέστερους αδελφούς μας.