Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Κάστρο του Διδυμοτείχου.

Stavros

Στον ιστορικό ιερό ναό του Σωτήρος Χριστού στο κάστρο του Διδυμοτείχου, που άλλοτε ήταν βυζαντινό μοναστήρι, εορτάστηκε με ιεροπρέπεια και κατάνυξη η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο καθιερωμένος πανηγυρικός εσπερινός και την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού. Το απόγευμα έγινε ο μεθέορτος εσπερινός και στη συνέχεια εψάλησαν οι Χαιρετισμοί στον Τίμιο Σταυρό υπό του οικείου Μητροπολίτου και των παρισταμένων κληρικών.

Η εορτή του Τιμίου Σταυρού στο ναό του Σωτήρος Χριστού ανάγεται στα χρόνια της τουρκοκρατείας  και σε αυτήν προσέρχεται πλήθος πιστών από το Διδυμότειχο και την γύρω περιοχή και κατ’ έθος οι προσκυνητές διανυκτερεύουν στο ναό και στα ενδιετήματα του ψάλλοντας όλο το βράδυ θρησκευτικούς ύμνους και αυτοσχέδιες συνθέσεις αφιερωμένες στο Θείο Πάθος. Απομεινάρι της παλιάς αίγλης της πανηγύρεως είναι η μεγάλη ζωοπανήγυρις που γίνεται αυτές τις μέρες στο Διδυμότειχο.

Φέτος στην ιερά πανήγυρι παρέστη ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, οι κ. Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι άλλων φορέων.